2024. május 8. - Mihály

Nagy-Britannia legnagyobb római villája Wight szigetén

Az Egyesült Királyság területének legnagyobb római kori villája került elő egy ásatáson a délkeleti Wight szigetén. Az úriházat, amelynek alapja egy hatalmas úszómedencéével vetekszik, magassága pedig templomokat szégyenít meg, nagyjából 1800 éve építetté
2008. augusztus 19. kedd 16:53 - Hírextra
"A tulajdonos státusának szimbólumául szolgált. Nagyszabású épület, több mérföld távolságból látható volt" - mondta Barry Cunliffe, az Oxfordi Egyetem európai régészeti fakultásának professzora a The Times című napilapnak adott interjújában.

A Brading település közelében fekvő 1,6 hektáros területen már korábban is számos figyelemre méltó leletre bukkantak a régészek.

A most megtalált villa 45 méter hosszú, 15 méter széles, alaprajza pedig egy temploméra emlékeztet, egy középső "hajóval" és két oldalsó folyosóval. Masszív, több mint hatméteres oszloppárok nyújtottak támasztékot a tetőnek.

A lakrészben padlófűtés nyújtott komfortot, a falakat márványt utánzó festéssel látták el. A ház lakrészen kívüli szárnyát találkozókra, bírósági eljárásokra, adószedésre használhatták.

Noha a XIX. század végén már feltárták a lelőhely egy részét, azt hitték, hogy az csak egy csűr.

Az épület szimmetriája és az struktúrák pontossága komoly mérnöki tudásról tanúskodik. Az oszlopok alapjai között legfeljebb 1,5 cm-es eltérés tapasztalható.

A nagyszerű épületmaradványokat azonban nemsokára visszatemetik. "Védelem nélkül két tél alatt teljesen tönkremenne" - magyarázza Cunliffe. Az ásatások folytatásához még legalább 250 ezer fontra (75 millió forint) lesz szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását