2024. április 20. - Tivadar

Irány a piac

A turisták kedvelt bevásárlóhelyének számító kelet-pekingi Selyempiac is kiveszi részét az olimpiai lázból. Kevesebb mint egy héttel az ötkarikás játékok vége előtt az ötszintes bazárban a vásárlók rohamára számítanak.
2008. augusztus 19. kedd 22:06 - Hírextra
"Az utóbbi néhány nap alatt három évtizede nem látott számban jöttek hozzánk a vásárlók, a bevételek pedig naponta mintegy 10 százalékkal növekednek" - mondta Vang Ce-li (Wang Zili) a piacot üzemeltető vállalat vezetője.

Augusztus 8. és 14. között a Selyempiacot több mint 300 ezer ember kereste fel, miközben legkevesebb 100 millió jüant (2,3 milliárd forintot) költöttek. A vásárlók 80 százaléka külföldi, beleértve 19 ország kormány- és államfőit.

Vang szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőjének felesége eddig már négy alkalommal járt náluk, Anne Rogge ékszereket és selymet vásárolt.

A televíziós közvetítések révén az üzlettulajdonosok az olimpikonokat is könnyen felismerik. Az egyik boltvezető, Csi Ming-zsen (Ji Mingren) szerint a kongói Dikembe Mutombo - aki az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Houston Rockets sztárja - állítólag 11 öltönyt varratott magának.

A jó minőségű, méret után készülő ruhákra már az olimpia előtti hetekben megugrott a kereslet, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) például 49 öltönyt rendelt az augusztus nyolcadikai megnyitóra, spanyol és kanadai sportolók pedig méret után varratott sportruházatot rendeltek.

"A megrendelések növekedése pedig azt jelenti, hogy a jó minőségű kínai konfekcióiparnak már külföldön is híre ment" - hangsúlyozta Vang.

Az 1985 óta üzemelő Selyempiac korábban a márkás ruházati termékek és kiegészítők tizedáron beszerezhető utánzatairól volt híres. Az olimpia idejére a hamisítványokat többnyire levették a polcokról, a helyi kormányzat pedig rajtaütésekkel próbálja visszaszorítani a másolatokat, és a hamis márkajelzéssel ellátott termékeket.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását