2024. április 26. - Ervin

Van-e élet a műanyag nélkül?

hristine Jeavans, a BBC újságírónője bejelentette, hogy egész augusztus hónapban nem vásárol és nem fogad el semmit, amiben a műanyagnak a legkisebb része is megtalálható. Tapasztalatait egy blogon teszi közzé.
2008. augusztus 18. hétfő 19:18 - Hírextra
Az újságírónő nem vásárol félkész, vagy kész ételeket, elvihető kávét, semmi olyan folyadékot, amelyet műanyagüvegben árusítanak. Ezenkívül újrahasznosítja 18 hónapos gyermekének használt pelenkáit - adta hírül a La Republica című olasz napilap.

A sokféleképpen hasznosítható higiénikus, gazdaságos, tartós műanyag valószínűleg a történelem egyik legnagyobb találmánya. Fontos szerepe van a technológiában és millió más területen. Kiterjedt felhasználása azonban a planétánkat szennyező szemét legkülönbözőbb formáit is adja.

Olyan szigeteknek, mint a Midway vagy a Hawaii, mivel a Csendes-óceánban vannak, még érintetleneknek kellene lenniük, azonban a víz, a teknősök és más tengeri állatok szerencsétlenségére tele vannak műanyagdarabokkal.

Az ENSZ környezetvédelmi programjának becslései szerint a Föld óceánjának minden négyzetmérföldjén több mint 46 ezer plasztiktöredék lebeg. A halak a műanyagot gyakran eleségnek nézik, megeszik és ez veszélyes az emberre is, ha a feltálalt halban visszakapja hulladékát.

Elméletben sok házi műanyagot lehetne újrahasznosítani, a valóságban azonban a helyi hatóságok egy része csak a műanyag üvegek összegyűjtését szervezi meg. Csupán 38 százalékát hasznosítják újra, a többit elégetik.Christine Jeavans kísérletét sok olvasó támogatja, biztató üzeneteket küldenek neki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását