2024. február 22. - Gerzson

Dubceket ki akarták menteni

Amikor Alexander Dubceket, az 1968-as "prágai tavaszként" elhíresült reformmozgalom vezéralakját Csehszlovákia augusztus 21-i megszállása után a szovjetek letartóztatták, a csehszlovák hadsereg egyik elit ejtőernyős alakulata parancsot kapott, hogy készül
2008. augusztus 18. hétfő 06:16 - Hírextra
A közvélemény előtt eddig szinte ismeretlen eseményről Fratisek Sovadina, volt katonatiszt számol be az Osmasedesáty (A hatvannyolcadik) című könyvében, amely az események 40. évfordulója alkalmából jelent meg Csehországban. A kötet a morvaországi Kromerízhez közeli Holesovban székelő 7. ejtőernyős ezred 1961-1969 közötti történetét dolgozza fel.

Történészek szerint a megszállás első napjaiban, amikor fennállt a nyílt konfliktus veszélye a csehszlovák, illetve a Varsói Szerződés hadseregeinek katonái között, a csehszlovák hadsereg egyetlen egysége sem állt ki olyan harciasan a reformista vezetők mellett, mint éppen az ejtőernyősök Holesovban. Ezek az ejtőernyősök különleges kiképzést kaptak, s háború esetén kommandósokként az ellenség hátországában teljesítettek volna feladatokat.

Alexander Dubcek kommunista pártfőtitkár kiszabadítását a csehszlovák katonai felderítés parancsnoksága gondolta ki. A holesovi ezredet ezért augusztus 21-re virradó éjjel teljes harci készültségbe helyezték, majd az elit, speciális kommandós kiképzést kapott századot megbízták a szigorúan titkos feladat végrehajtásával.

Ezek a katonák teljes fegyverzetben, lőszerekkel, plasztikus robbanószerekkel, páncélöklökkel ellátva a közeli erdőben kiépített titkos búvóhelyre vonultak, ahol a földbe épített fabarakkokban négy napig várták a bevetési parancsot.

"Az oroszoknak nem volt tudomásuk erről az elit századról és a búvóhelyről. Az ezred többi egysége sem tudott róla. Mindez a konspiráció része volt" - emlékezik vissza az eseményekre Jaroslav Bílek, egykori ejtőernyős.

Miután kiderült, hogy Dubcek és a többi csehszlovák vezető már Moszkvában van, a tervezett felszabadítási akciót lefújták és a katonák visszatértek Holesovba. Az egység parancsnoksága azonban a következő napokban sem engedte be az oroszokat a laktanyákba.

"A hadsereg feladata az ország védelme volt. Erre esküdtünk fel. Amikor kiderült, hogy az ellenséget a szövetségesek jelentik, ellenük is védekeznünk kellett" - magyarázta az akkori helyzetet Josef Bartosek, egy másik volt ejtőernyős.

Frantisek Sovadina mindezekről részletesen beszámol könyvében. Az elit egység egyébként nem sokkal élte túl a "prágai tavaszt". Az 1969-ben hatalomra került Moszkva-barát csehszlovák kommunista vezetés még abban az évben a holesovi ejtőernyős egységet ellenforradalminak minősítette és feloszlatta. A parancsnokokat pedig menesztették a hadseregből.

Az 1989 novemberi rendszerváltásig a csehszlovák közvélemény erről az eseményről nem szerezhetett tudomást, s az ejtőernyősök még azután sem igen beszéltek erről a szupertitkos tervezett akcióról. "Többségünk úgy érzi, hogy csak a feladatát teljesítette. Azt akartuk tenni, amire felesküdtünk" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Frantisek Sovadina, a rendkívül érdekes kötet szerzője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását