2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A méhek csak akkor mennek "bevásárolni", ha üres a kamra

A méhek és rokonaik csak akkor hagyják el a fészket tömegesen élelem után kutatva, ha a készleteik már kiürültek, vagy legalábbis erősen megfogyatkoztak.
2008. augusztus 18. hétfő 18:30 - Hírextra
A tele portokokkal hazaérkező méhek és dongók feromont választanak ki, amely arra hivatott, hogy a többi dolgozót elindítsa nektárszerző útjára. A többiek válasza a feromon illatára azonban nem automatikus: akkor hajlamosabbak inkább "szabályszerűen" cselekedni, ha odabent már kevés a méz.

A londoni Queen Mary Biológiai és Kémiai Tudományos Intézet Mathieu Molet és Nigen Raine által vezetett kutatócsoportja a Behavioral Ecology and Sociobiology című folyóiratban jelentette meg eredményeit.

"Egész nap repkedni a pollen és a nektár után fárasztó feladat, ezért csak akkor van értelme a feromonra válaszolni, ha a készletek már kifogyóban vannak" - mondta Molet egy interjúban.
A kutatók rádiófrekvenciás azonosítóval láttak el dongókat, így egy számítógépes rendszer automatikusan regisztrálta az állatok mozgását.

A kolóniákat azután különféle ellátottsági szinten lévő kasokba telepítették, a dolgozókat pedig mesterséges feromonnal kezelték. A megfigyelések egyértelművé tették, hogy az alacsony készletekkel bíró kolóniák egyedei sokkal erősebb választ adtak a feromonra: több dolgozó lett aktív és nagyobb számban indultak élelmet gyűjteni.

Az eredmények azt mutatják, hogy a feromon ésszerűen befolyásolja a dongók aktivitását: a teli kaptárból nem indulnak gyűjtögetni a dolgozók, így elkerülhető a "túltöltés", azaz a zsákmány raktározásának nehézsége is. A kutatás haszna lehet a jövőben, hogy a mesterséges feromon segítségével felhasználhatók lesznek a méhek, a poszméhek és a dongók mezőgazdasági növények beporzásának hatékonnyá tételére is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását