2024. május 3. - Tímea, Irma

Az autópálya árt a terhességnek

Gyakoribb a koraszülés és a kis súlyú újszülött azoknál a terhes nőknél, akik autópályához közel élnek. Különös, hogy a tehetősebb kismamákat inkább érintik e negatív hatások, mint szegényebb társaikat.
2008. augusztus 18. hétfő 15:13 - Hírextra
Kanadai szakemberek Québec szövetségi tartomány születési regiszterének segítségével csaknem 100 ezer szülés adatait elemezték, melyek 1997 és 2001 között Montréalban, Kanada második legnagyobb városában zajlottak. Az autópályák itt gazdagabb és szegényebb városrészeken vezetnek keresztül. Eredményeiket a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban hozták nyilvánosságra.

Kiderült, hogy a kismamák közül azoknál, akik 200 méternél közelebb laknak egy autópályához, 14 százalékkal valószínűbb a koraszülés (a 37. terhességi hét előtt) és 17 százalékkal nagyobb a kockázata, hogy kis születési súlya lesz a babának (2500 grammnál kevesebb).

A kutatók arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a leggazdagabb környékeken az autópályához közel élők körében 58 százalékkal emelkedett a koraszülés valószínűsége és 81 százalékkal az alacsony súlyú babák születésének kockázata. Más szociális helyzetű környékeken nem sikerült ilyen kapcsolatot kimutatni.

A szakemberek azzal magyarázzák eredményüket, hogy a szegényebb kismamák inkább kiszolgáltatottak olyan általános kockázati tényezőknek, melyek koraszüléshez vezethetnek. Ilyen például az aktív és passzív dohányzás, a rossz táplálkozás, a családon belüli erőszak, valamint a terhesgondozáshoz való nehezebb hozzáférés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását