2024. április 19. - Emma

Vívódásaink utolsó fejezete - hetedik a kardcsapat

Kardblamával ért véget a magyar vívók szenvedése a pekingi olimpián, ahol kiesett a birkózó Sastin Marianna és a sportlövő Sidi Péter is a reggel folyamán. Sporttörténelemet írt Michael Phelps: megvan a nyolcadik aranyérme. A magyarok közül ma még Pars Kr
2008. augusztus 17. vasárnap 07:51 - Gedei Szilárd
Hurrá, megvertük az egyiptomiakat és megszereztük a hetedik helyet kard csapatban! Nyolc csapatból…

Vívódásaink utolsó fejezete

Nehéz erre mit mondani. Már csak azért is, mert világbajnoki címvédőként felettébb nagy szégyen az olimpián a hetedik helyért vívni és az egész kardcsapatverseny során az afrikai gyöngyszem, Egyiptom ellen nyerni csak (45-25). Nemcsik már nem szerepelt a csapatban, így Decsi és Szilágyi mellett a fiatal Lontai Balázs is kivette a részét a szégyenből, hiszen már a kínaiak elleni előző vereségnél is ez volt a felállás. Lehet, hogy kár volt beállítani, legalább ő megúszhatta volna.

(Bocsássák meg nekünk, hogy kicsit szubjektívebben adunk most számot erről a történetről, de aligha van valaki, akit hidegen hagynak a vívóinkkal történt események.)

A kard-blama tehát csak egy kis része, a csúcsa a magyar vívósportot érő teljes leépülés óriási jéghegyéből. Az elején, az első jeleknél azt gondolta az ember, hogy csak egyéni problémákról van szó, aztán viszont az egész vívókülönítményre kiterjedt a vírus. Igen, vírus, mintha valamiféle mentális agykór támadta volna meg a csapatot, mely szétszórtsággal, motiválatlansággal és teljes szerencsétlenséggel jár. Kardcsapatunk bukása tehát teljesen magától értetődő és azt mutatja, hogy bizony ma, a pekingi olimpia idején nincs olyan vívósportja Magyarországnak, amivel nyugodtan nekivághatna egy ötkarikás erőfelmérőnek.

Például itt van Nemcsik Zsolt. Szörnyű kimondani, de mintha a négy évvel ezelőtti athéni ezüst (tudják, óriási csatában nyert a döntőben az olasz Montano) óta már nem lenne az igazi, valami elveszett a szeméből. Vagy csak nyerni akar, de már nem tud?

Ez lenne a gond? Nem tudunk nyerni? Vagy a szakmával, a technikával van gond? Hiszen ez előbbit meg tudná oldani egy jól képzett pszichológus is. Utóbbiban viszont már nehezebb bármit is kezdeni. Biztosak lehetünk benne, hogy Peking után sokan fogják letenni a fegyvert nyilván az öregebb generációból. Vagy ha nem teszik, akkor bizony sok versenyen fog még Peking szelleme kísérteni. (Azért jegyezzük meg, van kivétel is: Mincza-Nébald Ildin kívül azonban más nem igazán jut eszembe. Még akkor is, ha persze voltak olyanok, akiknél tényleg csak a szerencsén múlott a siker…)

Kár. Kár volt ezekért az asszókért korán kelni. Kár volt a magyar vívás betegágya mellett állni és fogni a kezét, miközben szép csendben kimúlt…

Elbukott magyarok


A nők is tudnak ám birkózni – s nem csak otthon a távirányítóért – ezt meg is mutatják az olimpián is. A mi reménységünk, Sastin Marianna azonban nem fogott ki jó napot a 63 kilósok mai versenyében és már az első menetben látszott, hogy nincsen igazán egy szinten kanadai ellenfelével. Martine Dugrenier simán hozta az első két percet 2-0-val, a következőben pedig esélyt sem adott a magyar lánynak. Mariann egész egyszerűen nem tudott mit kezdeni ellenfelével és csak mellékszereplőként vett részt a meccsen.

Ráadásul a kanadai később kiesett, ezért a vigaszág sem jött össze Sastinnak.

Többet vártunk Sidi Pétertől is. A korábban már egy hatodik, azaz pontszerző helyet behúzó (ezzel a legeredményesebb) sportlövőnk a 3x40 lövéses kisöbű sportpuska összetett versenyében nem tudott továbbvergődni a selejtezőből.

Mondjuk a 25. hellyel nehéz is lett volna bekerülni a nyolcas döntőbe. Sidi először fekvő pozícióból próbálkozott minél többször célba találni, valljuk meg, nem sok sikerrel. Eredménye csak a 34. helyre volt elég, azután viszont következett az állólövészet. Világbajnoki második lövőnk nem csak fizikailag, fejben is felállt és a sorozat után feljött a 14. helyre, amivel már megcsillant a döntő lehetősége is. Viszont az utolsó köben térdelésből kellett leadniuk a résztvevőknek a találatokat, és ez már nem ment Péternek: mentálisan is térdre rogyott és szétesett lövészetével már csak a 25. pozíciót tudta megszerezni, ami bizony nem egészen a várakozásoknak megfelelő.

Phelps megírta azt a sporttörténelmet...

Utolsó nagy előadás a Vizeskockában az úszóktól: ma hajnalban rendezték a döntők utolsó négy számát. Az egész olimpia legnagyobb kérdésére kaptunk ma választ: vajon meglesz-e a földönkívüliként emlegetett Michael Phelps nyolcadik aranyérme, amit még soha senki nem tudott megcsinálni.

Először azonban kezdjük egy másik amerikaival, aki szintén nem semmi versenyzést produkált. A 41 éves Dara Torresről van szó, aki az 50 méter női gyors aranyára pályázott – nem lett volna semmi teljesítmény. A német Britta Steffen azonban nem tisztelte az öreget és egyetlen századdal, 24.06-os eredményével behúzta az aranyat. A harmadik egy másik úszónagyhatalom, Ausztrália képviselője, Cate Campbell lett.

Kissé hosszabb távon, 1500 méteren, de ugyancsak gyorson a férfiak mezőnyében afrikai arany született. Ami a nőknél Kirsty Coventry Zimbabwéből, az a férfiaknál Usszama Melluli Tunéziából. Grant Hackett, a címvédő és nem mellesleg világcsúcstartó ausztrál ezúttal csak az ezüstre volt jó, Ryan Cochrane pedig egy harmadik kontinensnek szerezte a bronzot kanadaiként.

Ezzel véget értek az egyéni úszóversenyek a Pekingi olimpián, azonban még hátra volt két váltódöntő. Először a nők 4x100-as vegyese állt az érdeklődés középpontjában, amit annak rendje és módja szerint világcsúccsal nyertek a legnagyobb favoritnak kikiáltott ausztrál lányok.

Nem kezdett azonban túl jól az amerikai váltó a férfiak hasonló versenyén. A harmadikként úszó Phelps azonban felhozta a csapatot mellen és végül Jason Lezak behozta a váltót gyorson az első helyre. Az Aaron Piersol, Brendan Hansen, Michael Phelps és Jason Lezak összetételű amerikai csapatnak tehát már tizenkettedszer szólhatott az amerikai himnusz a Vizeskockában, miután simán, természetesen óriási világcsúccsal (3:29.34) megelőzték az ausztrál és a japán váltót.

Megvan a sporttörténelem! Michael Phelps nyolcszoros olimpiai bakjnok! Mark Spitznek csak hét aranyérem sikerült, ez az amerikai fiú azonban a hihetetlennek tűnő nyolcat is meg tudta csinálni. Pedig volt, hogy nagyon kevesen múlt. Az utolsó előtti, hetediknél ugyanis majdnem kapitulált a szerb Csavics ellen a 100 pillangó fináléjában, de végül egyetlen századdal, egy jó benyúlást követően ő ünnepelhetetett. Hogy is mondják? A legjobbaknak van szerencséjük? Ez kérem szépen nem szerencse...

Egy vívónagyhatalommal kevesebb...

Ennyi. Vége. Ez volt az utolsó esély. Ha férfi kardozóink nem tesznek meg mindent a győzelemért, könnyen előfordulhat, hogy a magyar vívócsapat sok-soktíz év legrosszabb eredményével megy haza - gondoltuk a nap elején. Az összkép kozmetikázásához nekik először is az Egyesült Államok csapatát kellett legyőzniük a negyeddöntőben.

Ami nem tűnt lehetetlennek, ennek ellenére a Decsi Tamás, Nemcsik Zsolt, Szilágyi Áron összetételű magyar csapat nem kezdte a legjobban a mérkőzést. Az első kör, azaz három asszó után ugyanis három tussal ment az ellenfél. Decsi és Nemcsik hozták magukat, Szilágyi azonban rosszul kezdett: Tim Morehouse 7-2-re verte. Ekkor 12-15 állt az eredményjelzőn.

Következett azonban a második kör és ott villantottak a fiúk: mindenki hozta a saját külön kis meccsét. Szilágyi kettővel, Decsi és Nemcsik eggyel-eggyel húzta be asszóját, amivel kicsit megnyugodhatott a magyar stáb is. Valami azonban nem volt rendben. Nemcsiken például kétségkívül látszott, hogy nem százszázalékos, legalábbis mentálisan nem.

A srácok küzdésének hála azonban mégis két tus előnnyel várhattuk az utolsó felvonást, s reménykedtünk, nem ez lesz a magyar vívók utolsó három olyan asszója, amikor még él a remény valamiféle aprócska kis éremre Mincza.Nébald Ildikó párbajtőr egyéniben szerzett bronza mellett.

Az utolsó asszó előtt pedig már néggyel mentünk – a mai magyar vívómentalitást figyelembe véve azonban még nem lehettünk biztosak a továbbjutásban.

A mérkőzést Nemcsik Zsoltnak kellett befejeznie. A négytusos előny és Zsolt rutinja remek elegynek tűnt a győzelemhez, az athéni egyéni verseny ezüstérmes magyarja viszont a végére teljesen elvesztette a fonalat és engedte feljönni az amerikaiakat, vagyis Amerikából. Ennél szorosabb pedig nem lehetett a vége: 44-44-nél a mindent eldöntő tusért mentek a felek. Ez pedig végül úgy sikerült, mint az egész meccs: Nemcsik csak kaszabolt, Smart viszont talált, amivel végre szertefoszlatta a magyar vívószurkolók abbéli reménybe vetett hitét, hogy az utolsó napon csak meglesz még egy fényes arany. 44-45. A horror vége a film halála. Vagy valami másé.

Nem lett meg. Ahhoz ugyanis több kellett volna. Sokkal motiváltabb vívás, sokkal nagyobb hit. El kellett volna hinni, hogy képesek vagyunk győzni, vagy legalább azt, hogy nem vagyunk lúzerek. S persze először a magyar fejekben kellett volna rendet tenni, de képzeljük csak el, mit gondolnak most rólunk a nagy ellenfelek: egy olasz, vagy egy francia csapat. Csak bámulnak ránk és közben arra gondolnak, ja, a vívás is változik, egy nagyhatalommal kevesebb…

A magyar kardcsapat az ötödik-hatodik helyért fog még pástra lépni Pekingben.

A tegnapi nap eseményeinek összefoglalóját itt olvashatják.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását