2024. május 14. - Bonifác

Virágzik a gagyi

A kínai hatóságok nagy erőket mozgósítottak az ellenzéki akciók elfojtására és a közlekedés javítására a pekingi olimpia idejére, de láthatóan sokkal nehezebben boldogulnak a hamisítványkereskedelemmel.
2008. augusztus 17. vasárnap 13:28 - Hírextra
Noha a rendőrség mindenütt jelen van, úgy tűnik, e téren nem tevékenykednek a másutt tapasztalható határozottsággal. A hamisítvány-árusok óriási üzletről beszélnek, miután az olimpia látogatói nem csupán a versenyekre utaztak Kínába, hanem vásárolni is.

A már hagyományosnak tekinthető Louis Vuitton- és Hugo Boss-hamisítványok mellett újabb márkák illegális kópiái lepték el a piacot. Nagy keletjük van például a Dolce és Gabbana-utánzatoknak, de még az önkéntesek hivatalos kék-fehér trikóit is hamisítják. Bár jobban elrejtik az árut, mint korábban, ez nem akadályozza a forgalmat. A vásárlók szerint az eladók az olimpia kezdete óta udvariasabbak, de az árak is magasabbak, mint korábban. Egy dán hölgy például tíz "Dolce és Gabbana" bugyit vett 175 jüanért (4200 forint), és csak később vette észre, hogy ugyanezt megvehette volna 50 jüanért is - írja anyagában a francia hírügynökség.

Június végén a hamisítás elleni 12. világnap párizsi tanácskozásán felhívták a figyelmet arra, hogy minden nagy jelentős sportversenyen elárasztják a piacot a hamis sportmezek, amelyeknek többsége Kínából származik. Az eladók szerint számos hamisítványt előállító üzemet bezártak az olimpia előtt. Ugyanakkor még így is sok működő műhely maradt, vagy pedig jelentős készletek voltak raktáron. Így fordulhat elő, hogy Pekingben, alig 200 méterrel az új Adidas-áruháztól 250 jüanért (5900 forint) árulnak "eredeti Adidas"-cipőt. Mások egyszerűen áttelepítik standjukat: egy hamis DVD-lerakat például ugyanannak a háznak az első emeletéről a hatodikra költözött.

Akik ismerik a pekingi viszonyokat, egyáltalán nem csodálkoznak a hamisítványpiac virágzásán: túlságosan sokan profitálnak belőle ahhoz, hogy felszámolják - vélekednek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását