2024. május 4. - Mónika, Flórián

Újabb nyersanyag?

A Hold porának felhasználásával lehetne egy hatalmas távcsövet építeni földünk kísérőjén - erre az ötletre jutott az amerikai űrügynökség, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának egyik tudóscsoportja.
2008. augusztus 17. vasárnap 17:09 - Hírextra
A Science et Vie című francia tudományos havilap augusztusi számában közölt beszámoló szerint az egyértelmű, hogy a Hold, amely nagyon stabil égitest, s ráadásul nincs a sugárzást elnyelő atmoszférája, ideális helyszín lenne egy olyan hatalmas teleszkóp létrehozásához, amellyel például más csillagrendszerek Földhöz hasonló bolygóinak (azaz az élet nyomainak) kutatását végezhetnék - a jelenleginél sokkal jobb hatásfokkal. A tudósok 50 méter átmérőjű távcsőről beszélnek: ám a szállítási költség - ha ehhez mindent a Földről kellene odavinni - óriási, sőt valószínűleg megfizethetetlen lenne.

A Goddard Űrrepülési Központ kutatóinak, Peter Chen vezetésével azonban az a zseniális ötletük támadt, hogy az összezúzott, szemcsékre őrölt holdkőzetet fel lehetne majd használni a teleszkóp építéséhez. Ha ezt nagyon finom szénszálakkal vegyítik, s ragasztóanyagként az epoxigyantához hasonló vegyületet használnak, akkor egy betonszerű, rendkívül kemény anyagot kapnak, amit ha alumíniumbevonattal látnak el, már kész is a tökéletesen működő tükör, a távcső lelke. Ráadásul az így kapott holdbeli "betonból" akár különböző épületeket is fel lehet majd húzni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását