2024. május 5. - Györgyi

Kommunista, gazdag és nagyon gyorsan fut

Liu Hsziang (Liu Xiang), Kína nemzeti hőse, a 110 méteres gátfutás olimpiai címvédője, akinek hétfői színrelépését az egész ország várja, egyszerre sport- és kereskedelmi ikon.
2008. augusztus 17. vasárnap 15:53 - Hírextra
A 25 éves bajnok mosolygó arca mindenütt jelen van: legalább 20 márkával van reklámszerződése, ez rekord egy kínai sportoló számára. Liu, aki a kosaras Jao Ming (Yao Ming) mellett a leghíresebb kínai olimpikon, látható tejes- és kólás dobozokon, de hitelkártyákon is.

Liu egyúttal hűséges gyermeke a kommunista rendszernek, tagja a kínai parlamentnek.

Nincs olyan nap, hogy a kínai média ne írna róla. Legutóbb az egyik újság fotókkal illusztrálva végigkövette a bajnok lakáshelyzetét gyermekkora szerény háromszobás sanghaji otthonától mai 400 négyzetméteres luxuslakásáig. Egy népszerű pekingi kereskedelmi központban felállították a szobrát, amelynél a gyerekek fényképezkednek.

Liu Hsziang a hét végén érkezett meg az olimpiai faluba, de már ott van Pekingben édesanyja vezetésével a 47 fős családi kíséret is. Óriási rajta a nyomás, ugyanakkor egyelőre rejtély, hogy milyen fizikai állapotban van. Edzője szerint nem lehet tudni, hogy mennyire érzi még korábbi sérüléseit és félő, hogy az utóhatások gátolják őt címe megvédésében. Elképzelhető persze, hogy csupán porhintésről van szó a kubai Dayron Roblesszel való augusztus 21-i összecsapás előtt.

A kínai szurkolók mindenesetre máris biztosítják: ha mégsem győzne, Liut akkor is a szívük csücskében őrzik.

Az már most valószínű, hogy Liu Hsziang versenyét óriási érdeklődés követi majd a tv-képernyők előtt, az előrejelzések szerint ez lesz a pekingi olimpia legnézettebb atlétikai versenye.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását