2024. július 20. - Illés

Hamisítással, csalással vádaskodik a Times

A pekingi olimpián tapasztalható kínai aranyesőnek olyan ára van, amely az Egyesült Államokban nem lenne megengedhető - írta a vezető amerikai liberális napilap, a The New York Times vasárnapi szerkesztőségi cikkében.
2008. augusztus 17. vasárnap 19:26 - Hírextra
A nyári játékok félidejében a kínai sportolók sokkal több aranyat gyűjtöttek be amerikai vetélytársaiknál. Az olimpiákat az Egyesült Államok uralta azóta, hogy a szovjet és a keletnémet hidegháborús sportgépezeteknek bealkonyult. Kína a 2000-es sydneyi olimpia óta azonban dollármilliárdokat ömlesztett állami sportprogramjába, hogy minél több aranyérmes sportolót termeljen ki. Olyan taktikához folyamodtak, amely Amerikában nem lenne megengedhető: fiatal gyerekeket ragadtak ki családjukból, hogy megkezdhessék az edzés kemény éveit; nem engedték, hogy az éremszerző sportolók visszavonulhassanak. Ezenkívül feltehetően meghamisították a fiatal tornászok papírjait, hogy elég idősek legyenek az olimpiai szerepléshez.

Az amerikai olimpiai bizottság vezetője a Timesnak úgy nyilatkozott, hogy mostantól sok-sok éven át a kínai lesz a legsikeresebb csapat az olimpiai játékokon.

A liberális újság szerint nem volna helyénvaló, ha a kínai fölény leküzdésére az Egyesült Államok újabb százmillió dollárokat költene a szövetségi költségvetésből saját sportgépezetének fejlesztésére. Az amerikai olimpiai bizottságot - amelynek éves költségvetése 130 millió dollár - segítsék csak továbbra is a gazdag adományozók.

Amennyiben pedig a nemzetközi tekintély javítása a cél, ehhez az együttműködőbb, kevésbé arrogáns diplomácia sokkal megfelelőbb eszköz volna, mint az érmek gyűjtése - érvelt a The New York Times.

Ha a sportba kellene beruházni, inkább a tornaórákra és az iskola utáni programokra lenne bölcs dolog költeni. Ez persze nem eredményezne több olimpiai versenyzőt, de hatékonyabban lehetne küzdeni az amerikai fiatalok körében terjedő elhízási járvány ellen, és több egészségügyi hozadéka volna, mint az olimpiai aranyaknak - olvasható a liberális lap szerkesztőségi cikkében.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását