2024. május 2. - Zsigmond

Este a nagy sztár a színpadon

2003-ban még a Molokóval járt a Szigeten és azóta háromszor is fellépett volna szólóban Budapesten, de csak egyszer jött össze. Roísín Murphy szombaton a Nagyszínpadon mutatja be Overpowered című diszkóalbumát, már ha Murphy törvénye (ami eltörhet, az el
2008. augusztus 16. szombat 06:49 - Hírextra
Tavaly augusztusban a Millenáris közönségét kápráztatta volna el, de basszusgitárosa csuklótörése miatt egy nappal a koncert előtt lemondta a fellépést, 2007 elején pedig az A38 Hajóra nem sikerült elhozni az ír származású sheffieldi művészt.

2006-ban a Műcsarnokban néhány száz szerencsés láthatta csak az Oscar-gálára hattyúdresszben járó Björknél is költőibb ruhákban fellépő énekesnőt, most szombaton viszont fesztiválnyi közönséget keríthet hatalmába.

"Fesztiválon fellépni nagy kihívás, mert sokan a következő bandára várnak és nem kíváncsiak rám, de én akkor is megpróbálom megtéríteni őket" - mondta a Big Issue (a brit Fedél Nélkül) című lapnak Murphy, aki előszeretettel veti magát a színpadról a tömegbe.

Karrierjének íve az Eurythmics, illetve Annie Lennox pályafutásához hasonló: szerelmi és alkotótársi viszony a Moloko duóban Mark Brydonnal és három nagylemez olyan slágerekkel, mint a Sing It Back, amely összesen 110 válogatásalbumon szerepel. A negyedik lemez 2003-ban, a szakítást követően jelent meg, és a párkapcsolat után lassan a munkakapcsolat is felbomlott.
A debütáló szólóalbumot, a 2005-ös Ruby Blue-t a kritikusok lelkendezve fogadták, a Matthew Herbert keze alól kikerült absztrakt hangszobrok azonban nem hoztak kereskedelmi sikert, pedig tökéletesen illeszkednek a művész szertelen, nonkonformista személyiségéhez.

2006 végén aztán tíz hónapig tartó ingázásba kezdett Sheffield és Barcelona, New York, Miami és Las Vegas között több gigabájtnyi klasszikus diszkóval az iPod-on, hogy valamennyi felkeresett producernek meg tudja mutatni, hogy milyen hangzást szeretne.

"Nem szimpla diszkólemezt akartam csinálni, hanem egy leigázó erejű diszkólemezt" - mondta a letűnt korok ruháiért rajongó zenszerző-dalszövegíró a Big Issue-nak.

A Seiji (Bugz in the Attic), Andy Cato (Groove Armada), "Senator" Jimmy Douglas és sok egyéb nagyság társaságában töltött stúdióórák eredménye a tavaly ősszel megjelent Overpowered. A kilencvenes évek trip hop korszakának neurotikus hangulatát humorral megtörő Moloko hőse a diszkótörténelemre sok iróniával kacsintgató táncelektronikával állt elő, amely minden bizonnyal a késő esti koncertre váró R.E.M.-hívőket is ritmikus testmozgásra készteti szombaton hat és fél nyolc között a Szigeten.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását