2024. május 24. - Eszter, Eliza

Kínai mesemondó

Az olimpiai eszme népszerűsítéséért Csang Sao-cu (Zhang Shaozu) kínai mesemondó kapta a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) kulturális kategóriájának díját, amelyet Kamuti Jenő a CIFP elnöke pénteken adott át Pekingben.
2008. augusztus 15. péntek 20:45 - Hírextra
Csang Sao-cu Kína-szerte ismert mesemondó, a pingsu (pingshu), azaz a több mint kétezer éves hagyományokra visszatekintő kínai mesemondás mestere. A pekingi olimpiára készülve az "Olimpia szele" címmel 80 olimpiai történetet írt át a kínai hagyományos mesemondás stílusának megfelelően. Az újkori játékokról szóló félórás történeteket 350 rádióállomás sugározza, melyek naponta több mint 100 millió hallgatót vonzanak.

A pénteki díjátadó ceremónián Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnöke is beszédet mondott, Csang Sao-cu a díjat egy olimpiai történettel köszönte meg.
"Magyarországot is jól ismerem, az első újkori olimpiáról szóló történetemben Hajós Alfréd úszót mutattam be. Két gyorsúszó számban, a 100 és 1200 méteren is elsőként ért célba" - mondta az MTI-nek mosolyogva Csang.

A mesemondót megihlette az úszó elszántsága, hogy a rendkívül hideg, 12 Celsius fokos tengerben sem adta fel a versenyt, miközben az ellenfelei sorra kifagytak a vízből.

"Erre a történetre nagyon jól emlékszem, a Kínai Központi Televízió (CCTV) adásában pont a díjátadás napján sugározták" - tette hozzá Csang.

Kamuti Jenő a díjátadó után elmondta, azért a mesemondóra esett a választásuk, mert az olimpiáról szóló, gyerekek számára is érthető történetekkel több száz millió emberrel sikerült megismertetni az olimpiai eszmét.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását