2024. április 23. - Béla

Bővülhet a közterület-felügyelők jogköre

Bővítené a kormány a közterület-felügyelők jogkörét, így a jövőben a felügyelők akár el is szállíttathatják a forgalmat akadályozó járműveket - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő pénteki online sajtótájékoztatóján.
2008. augusztus 15. péntek 11:09 - Hírextra
A kormány szerdai ülésén tárgyalt koncepció lehetővé tenné, hogy a közterület-felügyeletek olyan térfigyelő-rendszereket működtessenek, amelyek megfigyelést és adatrögzítést is végeznek - mondta a szóvivő a parlament elé várhatóan ősszel kerülő elképzelésekről. Hozzátette: mindez az adatvédelmi előírások és az alkotmányossági követelmények betartása mellett lenne lehetséges.

Daróczi Dávid közölte: a közterület-felügyelők bizonyos esetekben nemcsak kerékbilincset használhatnának, hanem jogosultak lennének a gépjárművek elszállíttatására is.

Ezzel lehetővé válna, hogy a felügyelők a közlekedést veszélyeztető, vagy akadályozó helyzetekben is fellépjenek - tette hozzá.

Példaként említette, hogy a jövőben a közterület-felügyelők eltávolíttathatnák az autóját azoknak, akik a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolókat engedély nélkül használják.

Utalt arra, hogy a járdán szabálytalanul várakozó járműveket is el lehetne szállíttatni, ezek az autók ugyanis megnehezítik a gyalogosok közlekedését, sőt késleltetik a mentők, a tűzoltók és a katasztrófavédelem munkáját is.

Daróczi Dávid elmondta: a közterület-felügyelők csak akkor intézkedhetnek a jármű elszállításáról, ha azt önkormányzati rendelet lehetővé teszi számukra.

Hozzátette: az elszállításról az üzembentartót és az illetékes rendőrséget is értesíteni kellene.

A szóvivő közölte: a koncepciót az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az Önkormányzati Minisztériummal együttműködve készítette, és a 2007-ben meghirdetett Új rend és szabadság program alapján a két tárca széles körű egyeztetést folytatott róla.

Hozzáfűzte: a tervek szerint a koncepció ősszel konkrét javaslatok formájában kerül az Országgyűlés elé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását