2024. április 26. - Ervin

Az egészségügyi tanács szerint fejleszteni kell a sürgősségi ellátást

A Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) szerint a sürgősségi ellátás fejlesztése mellett kiemelt fontosságú feladat az elsősegély-nyújtási ismeretek széleskörű oktatása, valamint a gyermekek egészségének védelme. Erről a szervezet elnöke pénteken tájékoztatt
2008. augusztus 15. péntek 12:30 - Hírextra
A NET a kormány által meghirdetett "Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig" egészségügyi programról általánosságban azt jegyezte meg, hogy az anyag elfogadható, a benne megfogalmazott kijelentésekkel egyet lehet érteni, bár kétséges, hogy adott körülmények között megvalósítható-e valamennyi benne rögzített célkitűzés.

Papp Zoltán, a NET elnöke által elküldött anyagban leírják: a véleményalkotást nehezítette, hogy a tanács tagjai előtt ismeretlen mind a kormány új, részletes egészségbiztosítási koncepciója, mind a célok megvalósításához szükséges források megléte.

A tanács szerint a finanszírozási protokollok fejlesztése, a finanszírozási szerződések pontosítása, valamint az ellenőrzési rendszer megerősítése valamennyi területen és ellátási szinten elengedhetetlen, a szolgáltatói terhek növelése nélkül.

Általánosságban úgy vélik, hogy vissza kell állítani az egészségügy presztízsét, helyre kell állítani az egészségügybe vetett bizalmat, és el kell érni, hogy további munkavállalók jöjjenek az ágazatba.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a nemzeti szakmai programok mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a mentális betegségek csökkentésére, emellett javasolják a pszichés eredetű betegséggel küzdő gyermekek és fiatalok ellátását biztosító hálózat fejlesztését.

A tanács állásfoglalásában kiemeli, hogy az alapellátás köréből hiányzik az iskola- és a foglalkozás-egészségügy, a védőnői, valamint a fogászati ellátás és az otthonápolás.

A háziorvosi ellátás megerősítése helyett célravezetőbb magának az alapellátásnak a megerősítése, ahol a kevés háziorvost a jól képzett, kompetenciával rendelkező főiskolai, egyetemi végzettséggel rendelkező ápolók tehermentesíteni tudják. Az önálló nővérpraxis bevezetése is támogathatná a rendszer jó működését - írják.

A NET úgy véli, hogy a járóbeteg-szakrendelői hálózat fejlesztése, az egyenletes hozzáférés biztosítása támogatandó célkitűzés. Ezen belül azonban úgy látják, a tervezett új kistérségi járóbeteg-szakrendelők fenntartása, finanszírozása, szakemberekkel és szakdolgozókkal történő ellátása reálisan nem biztosítható.

Mint írják, fontos feladat az ÁNTSZ szakmai tekintélyének helyreállítása, megerősítése és a szakmai felügyeletek szerepének, hatáskörének újragondolása, valamint a közegészségügyi és járványügyi feladatok növekedése miatt a szervezet átalakítása, fejlesztése.

A NET felhívja a figyelmet arra, hogy a júliusban a kormány által is elfogadott kétéves egészségügyi programba be kell építeni az egészségügyben dolgozók, elsősorban az orvosok és szakdolgozók jövedelmi viszonyainak az átlagos európai színvonalhoz való közelítését.

A Nemzeti Egészségügyi Tanács 2000. május 31-én alakult meg, a kormány egészségügyi szervezéssel és irányítással kapcsolatos munkáját segítő testületként működik. A tanácsba a szakmai kamarák, érdekképviseletek, betegszervezetek delegálnak képviselőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását