2024. május 2. - Zsigmond

Több megtérő a Fesztiválon

Többen vannak, akik megtérnek a budapesti Sziget fesztiválon, de a zenészek közül is van olyan, aki megfordul az egyházak sátraiban - számolt be eddigi tapasztalatairól az MTI-nek Lőrincz Hunor református lelkész, aki az Ökumenikus Ifjúsági Iroda (ÖKI) mu
2008. augusztus 14. csütörtök 14:37 - Hírextra
Az ÖKI sátrában, ahol római katolikus, református és evangélikus lelkipásztorok is teljesítenek szolgálatot, előfordult az is, hogy egy sárga tarajos punk órák hosszat, hajnalig beszélgetett egy apácával egy végigtombolt, borgőzös éjszaka után. Nem kis meglepetésükre másnap visszatért körükbe, majd a következő évben is szoros kapcsolatot ápoltak vele - említette az elmúlt évek tapasztalatait sorolva a lelkész.
Eredményként könyveli el az ÖKI, hogy például a lágymányosi evangélikus gyülekezet számos tagja a Szigeten kapott kedvet a keresztény vallás gyakorlásához. Az újonnan megtértekkel a fesztivált követően az elmúlt években egy havi rendszerességű klubon keresztül tartották a kapcsolatot, és ezt a gyakorlatot igyekeznek idén is újraéleszteni - tette hozzá Lőrincz Hunor.
Elmesélte, hogy az elmúlt években a Szigeten fellépő zenészek közül is többen megfordultak náluk teljesen spontán módon: ilyen volt például Hobo és Nagy Feró is, akik nagyon értékes beszélgetéseket folytattak a vallásról és a hitről a rajongókkal.
Az ÖKI sátrában persze van, aki csak megpihen egy-egy húzósabb koncert után, "Bagolyodú" elnevezésű projektjük keretében ugyanis - a civil sátrak közül egyedülálló módon - reggel hat óráig nyitva vannak, és így a koncertekről hazamenet akár mélyebb beszélgetésekre is betérhetnek a fiatalok - mondta Szabó Dóra, az ÖKI munkatársa.
A Biblia éve jegyében van a sátorban szerencsekerék, amely különböző bibliai igéket ad ki, napi mottót kínálva a játékos kedvűeknek. Egy fakockákból álló kirakójátékkal szintén bibliai igéket lehet összeállítani, illetve sorba lehet rakni a Szentírás 66 könyvét is. A helyes megfejtőknek vallásos témájú könyveket, valamint cd-ket adnak csakúgy, mint a bibliai tesztek helyes megfejtőinek.
Különleges, interaktív játék az ÖKI sátrában az úgynevezett "életút", ahol a születéstől a koporsóba tételig bekötött szemmel végigjáratják a jelentkezőkkel az emberi élet különböző stációit. A születést például úgy érzékeltetik, hogy egy takaróból csomagolják ki a semmit nem látó, de mindent érzékelő személyeket. Ugyanígy a mintegy félórás játék végén képletesen el is temetik a vállalkozó kedvűeket - mondta Szabó Dóra.
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) sátrában a Szigeten tanácsot lehet kérni a rabbitól az élet legkülönbözőbb témáiban. Mint azt Oberlander Báruch rabbi elmondta, a szigetlakók kérdezték már pénzügyi befektetésről, szerelmi bánat kapcsán és kértek tanácsot szakításhoz is.
Utalt arra, hogy a sátor jó alkalmat ad a zsidó fiataloknak az ismerkedésre, a barátkozásra. Mint mondta, tudomása szerint már számtalan barátság született az EMIH sátra előtt.
A rabbi tanácsára várók sora este kezd el nőni, napközben általában hosszabb beszélgetésekre is nyílik mód - tette hozzá Oberlander Báruch, kiemelve: előfordult már olyan is, hogy egy skinhead fiatal ült le beszélgetni az EMIH sátrának munkatársával, és a dialógus végén a bőrfejű "megtagadta antiszemitizmusát".
A rabbi beszámolt arról, hogy esténként mindig van tánc a zsidó sátor előtt, ahol természetesen a zsidó hagyományoknak megfelelően a férfiak és a nők külön csoportban táncolnak. A Sziget csütörtöki napján az EMIH tánccsoportja az egyik színpadon fel is lép.
A bahái vallás sátra előtt - csakúgy, mint a Krisna tudatú hívőknél - sokan fekszenek beszélgetve, teszteket töltögetve. Az MTI által megkérdezettek többségének szimpatikus volt az Iránból származó, az iszlámból kinövő vallás, volt azonban, aki túl idealistának nevezte a baháizmust, mások - nem túl meglepő módon - az antialkoholizmusukat kritizálták.
A bahái sátron a Sziget öt napjához igazodva a vallás öt különböző jelszava látható: szeretet, egység, béke, igazmondás, becsület. Minden nap sor kerül egy-egy fogalomra, amelyet az idelátogatók megfesthetnek. Az így készült képekből faliújságot készítenek, majd a végén kiállítják - mondta Harsányi Hajnalka, a néhány ezer fős magyarországi közösséggel rendelkező egyház tutora.
Egyistenhívő vallásuk mindenekelőtt az alapvető erkölcsi normák betartására, környezetvédelemre, és a fiatalok tanítására hívja fel a figyelmet. Utóbbit igyekeznek gyakorolni a Szigeten is, ahol különböző teszteket tölthetnek ki az érdeklődők, és akiket megfogott a baháizmus, azokkal teázások során a mélyebb gondolatokat, tanításokat is megbeszélik - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását