2024. május 2. - Zsigmond

Keith Haring kiállítása péntektől látható

Sugárzó bébi, Miki egér, üres jelet kibocsátó televízió mellett fej nélküli emberek idézik fel Keith Haring amerikai pop art művész kifogyhatatlan kreativitását az életművét felvonultató tárlaton, amely péntektől látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészet
2008. augusztus 14. csütörtök 17:45 - Hírextra
A november 16-ig megtekinthető kiállítás anyaga a New York-i Keith Haring Alapítvány jóvoltából érkezett a budapesti kiállítóhelyre, kivéve a művész 1990-ben készült alkotását, a Szárnyasoltárt, amely a Ludwig Múzeum tulajdona.

Az aranyozott bronz alapon keresztény szimbólumok, a mennybemenetel jelenete, angyalok láthatók; az alkotó életművében egyedülálló technikával készült oltár a Galéria 56 ajándéka - mondta el Julie Gruen, az alapítvány elnöke a sajtótájékoztató keretében megtartott tárlatvezetésen.

Az első teremben a jól ismert Hi-Hi-Hi! nevető arc, a művész ironikus önarcképe köszönti a látogatót, kicsit távolabb az 1984-ben készült fluoreszkáló zöld, piros, sárga, narancssárga, piros színekkel festett kutya.

A sárga műanyag ponyvára skiccelt arc nevető szájjal és hatalmas szemekkel képregény figurára emlékezteti a nézőt, míg a hánykolódó piros kontúros embertömeg, akiknek a fejét X-szel jelölték meg, elgondolkodtatja a látogatót. Julie Gruen szerint az alkotó "megjelölte" ezeket a figurákat, de egy másik értelmezés alapján a halálról és betegségről van szó.

Miki egerek variációi, mutációi láthatók több fotópapírra készült rajzon; az ismert rajzfilm figurát a művész az ártatlansággal, tisztasággal azonosította, az a képe, amin Mickey maszturbál, a budapesti tárlaton nem látható.

A termékenység, a szexualitás, a közösülés módszerei, formációi több képen is megjelennek; várandós nők, kutyák és angyalok, férfiak különböző pozitúrákban láthatók az alkotásokon, a tájékoztatás szerint ezeknek a műveknek a mondanivalója elsősorban az "energiaátadás".

Az AIDS szörnyetege mered a látogatóra az egyik absztrakt műről, a Séta az esőben című kép hatalmas rovarát a művész kék esőbe helyezte el, rámutatva egy 20. századi problémára, a környezetpusztításra, s az ebből adódó savas esőkre.

 Ezen túl több társadalmi problémát is felvet Keith Haring, így az alkotásokon megjelenik a háborúellenesség, az erőszak, a kábítószer, a pénzéhség, a túlnépesedés és a technika, a számítógépek arctalansága is, amely dehumanizálódáshoz vezet.

A korai rajzok a ,80-as években keletkeztek, a szórófestékkel vagy tussal készült képeken a régi civilizáció szimbólumaiként a piramisok jelennek meg, felettük repülő csészealj látható; fekete és fehér figura harcol egymással, a jó és a rossz küzdelméből a lézerkardos jó kerül ki.

Megjelenik a képeken a lyukas hasú ember, amelyet az alkotó álmában látott, épp akkor, amikor John Lennont meggyilkolták - közölte Julie Gruen. Hozzátette: Keith Haring szenvedélyesen fogalmazta meg a társadalmi kérdéseket, optimista, fantáziadús, humoros, kreatív ember volt.

A sajtótájékoztatón Michael Hurley, az amerikai nagykövetség képviselője hangsúlyozta: a művész törekvései egybeesnek az amerikai kormány erőfeszítéseivel, az AIDS és a kábítószer fogyasztás elleni küzdelem, a kiállás a tolerancia mellett mind támogatást érdemelnek.

Hogy minél többen megtekinthessék a tárlatot, egy bank segítségével a vidéki általános, középiskolás diákok és tanáraik, a felsőoktatásban részt vevők is lehetőséget kapnak arra, hogy eljussanak a múzeumba, megnézzék a kiállítást, s különböző interaktív foglalkozásokon vehessenek részt.

A kiállítás szervezői gondoltak a kisebbekre is, akik a Miki egeres alkotások megtekintése után az előtérben Keith Haring nyomatokat színezhetnek ki, vagy számítógépen gyűjthetnek információkat a művészről.

Keith Haring 1958. május 4-én született. 1978-ban egyéni kiállításon mutatkozott be a pittsburghi Arts and Crafts Centerben. Sok időt szentelt köztéri alkotásoknak; 1986-ban meg nyitotta üzletét, a Pop Shopot a Sohóban, ahol a képeit hordozó pólókat, játékokat, egyebeket lehetett vásárolni. Kísérletezett videóművészettel, installációval, kollázzsal, performansszal is. 1990-ben halt meg AIDS-ben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását