2024. április 29. - Péter

Remeklő magyarok: Cseh, Gyurta és Bácsi

Úgy néz ki az ötödik napon végre ránk ragyog a nap Pekingben. Kis túlzással a mai napon több örömünk lehet (már van is), mint az elmúlt négyben összesen. Cseh Laci ezüstjével kezdődött, aztán Bácsi Péter birkózónk menetelésével folytatódott - s hol van mé
2008. augusztus 13. szerda 07:32 - Hírextra
Csak egy pici hiányzik az éremhez - Mincza-Nébald a négy között

10:30
Nem jégkorong ez, hanem vívás – mondhatná az egyszeri magyar sportszerető és igaza van. Mincza-Nébald Ildikónak ugyanis egy kanadaival, Schalmmal kellett megküzdenie a nyolc közé kerülésért és ugyan a vártnál nehezebben, de azért letudta az asszót 15-13-ra. Imke Duplitzer vért rá a nyolc között, ami már sokkal nehezebb feladatnak ígérkezett: a németek klasszisával vívott találkozója lehet a sikeres magyar párbajtőrszereplés kulcsa.

Nem tudta azonban abszolválni a második fordulót Szász Emese. A magyar vívónő 15:12-re maradt alul az orosz Ljubov Szutovával szemben, de legalább csatára késztette azt. Mincza fegyverében maradt hát a magyar egyéni vívók becsülete, s azt reméltük nem is marad benne.

Nos, nem maradt.  Fantasztikusan kezdte a német Duplitzer elleni asszóját ugyanis Ildikó és hamar néhány tusos előnyre tett szert a párbajtőrözők negyeddöntőjében. S ezt az előnyét aztán jól beosztotta: az utolsó harmad előtt négy tusos előnyt épített ki, és az egyre jobban kapkodó német ellen már meg is tartotta. 15-11-es sikere megadja a sanszot arra, hogy a magyar egyéni vívók közül egyedüliként (de legalább…) érmet szerezzen párbajtőrvívásban. Ha hozni tudja azt a dinamikus vívását, amit az eddigi összecsapásain, akkor erre meg is lehet minden esélye.

Új csapatért teker Bodrogi


9:30
Nem úgy kezdett Bodrogi László az országúti kerékpárosok időfutamában, mint azt reméltük, az első ellenőrző pontnál (nagyjából a táv negyede) ugyanis csak a 22. helyen haladt át, ráadásul akkor még nem is rajtolt el mindenki. A 47 kilométeres verseny féltávjához érve azonban már a 14. helyre jött fel a magyar klasszis, s róla tudjuk: a táv vége felé szokott igazán belelendülni a tekerésbe, tehát még további javulás várható tőle. A beérkezettek között eddig a kanadai Svein Tuft vezet meglepetésidővel (1:04:39.44), de még sokan hátra vannak.

Bodrogi felkészülését egyébként nehezítette, hogy csapata nem nevezte a Tour de France-ra, amivel komoly lehetőségtől esett el a felkészülését illetően. Ráadásul csapata, a Credit Agricole névadó szponzora is lelépett, ezért Bodroginak a csapatkeresés gondjait is meg kell oldania. Ha azonban a mai időfutamon jó eredményt érne el, az nagyban megnövelné esélyét az „elhelyezkedésre”…

A kazahok hazazavarnak minket


9:05
Már túl szép kezdett lenni a történet a mieink számára az ötödik napon Pekingben, talán ezért esett ki pár napon belül harmadik ökölvívónk is az első fordulóban. Bedák Pál búcsúja azért is fájó, mert hát ki másban legyen reményünk, ha nem benne… Pedig mindössze egyetlen találaton múlt a történet, a 6-7-es vereség viszont már-már az érthetetlen kategóriába sorolja a magyar bokszolók olimpiai teljesítményét. S hogy mennyire nincs szerencséjük sem? Bedák „Pimpa” is egy kazah ellen, Birzsan Zsakipovtól kapott ki. Borat fogadott népe tehát már második fiunkat küldte haza idő előtt…

Vívóisten megbocsát?


8:50
Kicsit szkeptikusan ül le már az ember szurkolni, ha vívásról van szó, de ez nem párbajtőröző hölgyeink hibája. Szász Emese például mindent megtett első asszójában, hogy elfelejtsük az elmúlt napokat. A tunéziai Hadia Belhaleb mindössze négy tust tudott bevinni Emesének, aki így magabiztosan jutott a nyolcaddöntőbe. Oda igyekezett Mincza-Nébald Ildikó is, de a Hongkongból érkező Jeung Csuj-ling makacsabb volt, mint a tunéziai lány és nagyobb csatára kényszerítette őt. Szinte végig a kis ázsiainál volt az előny, az utolsó harmadban viszont sikerült az egyenlítés és (jobb későn mint soha…) átvette a vezetést is Mincza, a kinyíló ellenfelének pedig a végén már könnyedén adta a tusokat és végül 15-12-vel továbbment a 16 közé. Ilyet persze már láttunk korábban, de most jobb befejezésben reménykedünk.

Talán a vívás istene végre megbocsát nekünk?

Újra az a fránya vigaszág

8:45
Valahogy mindig ugyanaz a vége cselgáncsban, ha a magyarok szerepléséről van szó. Ugyanaz a szomorú vég. Itt van például Mészáros Anett esete, aki cefetül nehéz ellenfelet kapott a nyolc között a címvédő Maszae Ueno személyében, s bizony nem is tartott sokáig a mérkőzés: bivalyerős ellenfele leszorította a magyart és kellemetlen 25 másodpercet szerzett neki, ami után ipponnal ki is hirdették győztesnek az ázsiait. Mészáros még vigasztalódhat a pont erre a célra létrehozott ágon, vigaszágas szerepléséről a későbbiekben beszámolunk.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.

Olyan nincs, hogy kikapunk


8:30
Úgy látszik csapataink egyszerűen nem tudnak veszíteni. A női kéziseink és a pólósfiúk után a női vízilabda válogatottunk is veretlenül abszolválta saját második fordulóját. Pedig az ausztrálok elleni derbi során szép számmal akadtak nehéz pillanatok, a kenguruimádó sárga-zöldek ugyanis 4-2-re vezettek a mérkőzés derekán. Megtalálta azonban a visszautat a Godova-csapat és az utolsó negyedet nagy reményekkel kezdte. Az auszik viszont túl jó formában játszottak ahhoz, hogy kiadják kezükből a meccset és ismét elmentek kettővel. Az utolsó pillanatokban azonban sikerült kiegyenlíteni: Pelle Anikó óriási lövése talált utat a kapuba, ezzel kialakult a végeredmény: itt is, ott is 7 gól.

Ha pedig valakinek még hiányérzete van a szép magyar sportoló hölgyekkel kapcsolatban, annak a délutáni kézimeccset tudom ajánlani, ahol a németek ellen szeretnének győzni Pálingerék (14:45).

Mészáros is negyeddöntős

8:00
Julija Kuzinya és Mészáros Anett esetében kérem nézzék el nekem, hogy udvariatlanul leírom a súlyukat, de hát a sport már csak ilyen; szóval 70 kiló. Ez pedig azért fontos, mert ebben a súlycsoportban győzte le az elsőként említett orosz hölgyet a mi lányunk a cselgáncsozók mai versenyében mégpedig egy jukóval. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő körben már a négy közé kerülésért csaphat össze a nem kevésbé nehéz ellenféllel, Maszae Uenoval. A japán hölgy a címvédő, de verhető, hiszen ő is csak hetven kiló…

Súlyos sérülés

7:30
Rossz hír az egyetlen magyar súlyemelőnkről, Baranyai Jánosról. 77 kilós nyíregyházi emelőnk a 148 kilót próbálta meg kiszakítania az olimpiai verseny során, miközben súlyos baleset érte: a súly kibicsaklott a kezéből és a vállára zuhant. Baranyain azonnal lehetett látni, hogy a vállának vége, mint ahogyan a szereplésének is. A kínai szervezők azonnal kórházba szállították, ahol kiderült, hogy valószínűleg nincs törése és talán szakadása sem, de a kifordult könyökét egy kisebb műtéttel tették vissza. Ezzel már nincs több magyar az olimpia emelő számaiban, de legalább úgy néz ki, Baranyai maradandó sérülés nélkül megúszhatja, de sajnos benne van ennek az ellenkezője is.

Bácsi a bronzért birkózhat


7:00
Nekem Bácsi Péter birkózásáról a négy évvel ezelőtti események jutottak az eszembe, amikor is Majoros Istvánon ámult a világ. Most is valami hasonló készült: a 74 kilósak között a kötöttfogásúaknál menetelő Bácsi Péter ugyanis bejutott az elődöntőbe, miután hihetetlenül agilis és kiszámíthatatlan versenyzéssel legyőzte az egyik favoritnak kikiáltott orosz Szamurgasevet. A fiatal magyar addigi teljesítményét látva bizony ki kellett mondanunk: "kinéz egy érem...".

Az egész ott kezdődött, hogy az úszófenomének sikerei mellett már korán reggel jó hírek érkeztek két kötöttfogású magyar birkózónk ról is. Lőrincz Tamás a 66 kilósak között rögtön egy örményt vert a 16 közé kerülésért, Adikjan egyszerűen nem tudott ellenállni a titkos éremesélyesként kezelt magyar fiúval – a 3-1-es siker a nyolcaddöntőt jelentette neki. A másik mai emberünk, Bácsi Péter is simán vette az elé gördülő izomakadályt (az amerikai Dantzler volt ez) és könnyedén jutott a 16 közé.

Ahol rá is egy örmény, Arsen Julfalakjan várt. 74 kilós kiválóságunk viszont nem illetődött meg a kaukázusi hegyilevegőn nevelkedett örmény óriástól és a harmadik, mindent eldöntő menetben kihasználva kedvezményezettségét és összeszedve minden rutinját  -amit legalábbis összegyűjtött 24 éve alatt - s végül be tudta húzni a meccset. Ez azt jelenti, hogy a magyar fiú a négy közé kerülésért birkózhatott a kéztszeres világbajnok Varteres Szamurgasev ellen.

A másik magyarnak, Lőrincz Tamásnak viszont megálljt parancsolt a francia Steeve Guenot, ha azonban a francia eljuta döntőig, az Lőrincz vigaszágas szereplését jelenti. Mindenesetre elindult a francia, egy meccset már abszolvált.

Csuda gyerek ez a Cseh Laci - megvan a második érmünk

5:00
Csodálatos úszással lepte meg az érte szorító magyar szurkolóit és az egész világot Cseh László: ugyan Michael Phelps ma is megállíthatatlan volt és ezen a futamon is döntött világcsúcsot, de kit érdekel, hiszen mindenki Lacikája ismét a dobogón végzett. Második ezüstje ráadásul talán még jobban csillog, mint az első, mert a 200 pillangón nem is nagyon számítottunk rá, hogy ismét megörvendeztet minket a bombaformában versenyző úszónk. Az előzetesen jobbnak titulált Macuda és Burmester sem tudott mit kezdeni a mi fiunkkal, aki második ezüstjével messze túlszárnyalja a magyar reményeket. S még csak reggel van - talán ez lesz az első igazi magyar nap Pekingben?

A nap másik örömhíre, hogy Gyurta Dani is simán jutott a 200 mell döntőjébe, ahol holnap hajnalban lesz jelenése, mégpedig a kettes pályán, ami az ötödik idejéért jár.

A leggyakoribb felirat: WR

4:30
Nagyjából egyébként onnan sejteni, hogy elkezdődött a reggeli program a Vizeskockában, hogy az embert már félálmában megrohanják a világcsúcsok. Alighogy elkezdődött a szerdai úszóműsor a francia Alain Bernard szédületes világrekordot repesztett 100 gyorson az első elődöntőben. Na de ezen úgy berágott a szám eddigi csúcstartója, Eamon Sullivan Ausztráliából, hogy a második elődöntőben rögtön visszavette az őt megillető helyet a trónon: 47.05-tel ismét az ő nevét kanyarítják a „WR” rövidítés mellé. Két futam, két világrekord – ráadásul Pekingben is reggel tíz van még…

A gyengébbik nem is észrevétette magát így hajnalban: Federica Pellegrini ugyanis úgy gondolta, nehogy már csak a fiúk kiváltsága legyen a rekorddöntögetés, ezért a 200 gyors döntőjét biztos ami biztos alapon úgy nyerte meg, hogy faragott a valaha volt legjobb eredményen: te jó ég, már a nők is 1:54.82-nél tartanak 200 méteren...

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását