2024. április 27. - Zita

Bölények érkeztek

Öt európai bölénnyel gyarapodott a füzérkomlósi vadaskert; a természetes környezetükben a kihalás küszöbére érkezett állatok egy elkerített, huszonöt hektárnyi, legelővel és erdővel tarkított területen találtak új otthonra.
2008. augusztus 13. szerda 18:32 - Hírextra
Lengyelországból érkezett a zempléni vadregényes tájra, Mester András vállalkozó ötszáz hektáros vadasparkjába az öt európai bölény, három tehén és két bika. A korábban a Kárpát-medencében is őshonos állatokat azért hozták, hogy egy nemzetközi program révén a kihalás szélén álló állatfajt újrahonosítsák és később visszatelepítsék természetes környezetébe.

Az európai bölényt Európa legnagyobb részén kipusztították, ismeretek szerint az utolsó Kárpát-medencei példányt 1914-ben Erdélyben ejtették el.Az elmúlt évszázad közepére alig ötven példány maradt belőlük - állatkertekben.

Lengyelországban és Romániában az 1950-es években kezdték el visszatelepítésüket a vadonba, ez lényegében sikerrel járt, ma a bölények számát 1-3 ezer közé teszik.Magyarországon ezidáig három állatkertben, illetve vadasparkban voltak láthatóak, mostantól Füzérkomlóson is.

A füzérkomlósi vadászat- és természetkedvelő vállalkozó, Mester András elmondta: régi vágya teljesült azzal, hogy az európai bölények magyarországi újrahonosításában közreműködjön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását