2024. május 8. - Mihály

Új lendületet kapott a belvárosi templom renoválása

Új lendületet kapott a belvárosi főplébánia-templom renoválása: a fővárosi önkormányzat támogatásával hamarosan felújítják a tető kétharmadát, s ígéretet kaptak a fővárostól arra, hogy az év végéig befejezik a tetőzet teljes helyreállítását, ami 2006 óta
2008. augusztus 12. kedd 06:37 - Hírextra

A tetőt először újrafóliázták, majd újralécezték, végül erre a födémre erősítették fel az új, jó minőségű cserepeket. A hivatalosan kárelhárítási munkálatoknak nevezett folyamatot reményeik szerint az idén teljes egészében befejezik - közölte.


A plébános a fővárosi önkormányzat támogatása mellett kiemelte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) 40 milliós, két részletben folyósított szubvencióját is.


Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Március 15. téren álló katolikus templom más helyeken életveszélyes állapotban van 2006 óta, mert a vakolat potyog, még a tornyokról is, a sekrestye felett pedig még mindig beázik a mennyezet. Ezen az állapoton tovább rontott a 2006. augusztus 20-án kitört nagy vihar. Az életveszély megszüntetésére szeretnének pályázaton pénzt elnyerni.


A felújítás megvalósításáért a hat érdekelt fél - a tulajdonos fővárosi önkormányzat, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM), az V. kerületi önkormányzat és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal - együttesen dolgoz ki építési tervet, amellyel európai uniós pályázatokon indulnak - közölte Osztie Zoltán.


A mintegy másfél milliárd forintos beruházás pályázati anyagának elkészítése azonban 100 millió forintba kerül, mert a dokumentációnak sokféle szakember - például restaurátorok, művészettörténészek - véleményének összességét kell tartalmaznia - tette hozzá.


A belvárosi Nagyboldogasszony-templomot 1048-ban alapították, az épület a XII. században készült el, mai formáját pedig a XVII. században nyerte el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását