2024. május 3. - Tímea, Irma

Tilos, mégis üzérkednek

A pekingi olimpiai színhelyek előtt találni őket, kínaiak vagy külföldiek: ők a jegyüzérkedés bajnokai, akiket a hatóságok fenyegetései és a büntetések sem riasztanak el.
2008. augusztus 12. kedd 16:57 - Hírextra
Ezek a titkos jegyforgalmazók néhány száz méterre működnek a Madárfészektől, az olimpiai stadiontól. Egyesek csapatban dolgoznak. A mobiltelefonra vagy zsebszámológépre írják ki a portékájukért kért árat, így a nyelvi korlátokat könnyű leküzdeni.

"Vívás, vívás, kit érdekel a vívás!" - kiabálja egy angol, kezében egész jegyköteggel. Az úszóversenyre két, egyenként 200 jüanért (4600 forint) vásárolt jegyet együtt 5 ezer jüanért kínál. A közelben rendőrautók haladnak el, a szervezőbizottság önkénteseinek szeme sem rebben.

A kínai közbiztonsági hivatal márciusban - és azóta is - szigorú intézkedéseket helyezett kilátásba az olimpiai versenyekre szóló jegyek illegális forgalmazásáért. Az AFP által megkérdezett feketézőkre azonban ezek a szavak nem gyakoroltak különösebb hatást.

"Ez teljesen szabad piac" - állítja egy amerikai."Azt gondoltuk, hogy nagyon nehéz lesz és az első napokban bizony idegesek voltunk. Amikor azonban világossá vált, hogy a rendőrség nem foglalkozik velünk, özönlöttek hozzánk a vevők. A rendőrök még a helybéli feketézőket sem molesztálják" - fűzi hozzá a férfi, aki állítása szerint a megnyitóra két jegyet 20 ezer dollárért adott el.

A kereslet és a kínálat törvénye teljes mértékben érvényesül. Egyesek táblákat akasztottak a nyakukba, amelyen angolul és kínaiul hirdetik, hogy belépőjegyet vennének - amelyet aztán magasabb áron kínálnak eladásra.

Egyes mérkőzésekre alaposan megnőtt az infláció - újságolja egy pekingi férfi, aki nevének elhallgatását kéri. "7000 jüanért adtam el a megnyitóra két - sorsjátékon nyert - jegyet, amelyeknek a hivatalos ára 800 jüan volt. És láttam, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kosárlabda-mérkőzésre 10 ezer jüanért árultak jegyeket.

Egy külföldi 2000 jüant fizetett a feketepiacon az atlétikai versenyek egyik belépőjéért, amely arra a napra szól, amelyen a 110 méteres gátfutás döntője lesz, csak hogy láthassa Liu Hsziang (Liu Xiang) kínai versenyzőt, aki az aranyérem egyik esélyese és nemzeti kedvencnek számít Kínában.
A játékokra összesen 7 millió jegy állt rendelkezésre, ezek 75 százaléka a kínaiak számára volt fenntartva a több mint 1,3 milliárd lakosú országban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását