2024. április 27. - Zita

Szeptemberben kerülhet a kormány elé a KKB cselekvési terve

Szeptemberben kerülhet a kormány elé a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) cselekvési terve a kábítószer-túladagolásos esetek megelőzéséről - mondta Portörő Péter, a KKB titkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a testület zárt munkaértekezlete
2008. augusztus 12. kedd 15:06 - Hírextra
A múlt heti kilenc halálos kábítószer-túladagolásos eset miatt ülésezett a kormány tanácsadó testülete. Foglalkoztak a múlt heti túladagolásos esetek hátterével, illetve készül egy dokumentum, amelyben javaslatokat fogalmaznak meg a jövőbeli túladagolásos esetek megelőzésére. Ez szeptemberben kerülhet a kormány elé - közölte.

Kijelentette: a kábítószer-túladagolásos esetek megelőzhetők. Szükséges a droghasználók és a társadalom valamennyi érintett szegmensének közvetlen tájékoztatása, amire javaslatot tesznek a kormány elé terjesztendő dokumentumban. Javaslatokat fogalmaznak meg a képzések bővítésével, az információs adatgyűjtő rendszerek összekapcsolásáról és a kockázatcsökkentő beavatkozások elterjesztéséről is.

Szavai szerint nagyon fontos, hogy ha bármilyen változás történik a kábítószerpiacon, például egy új szer tűnik fel, az érintettek - a rendőrség, a szerhasználók, a szerhasználókkal foglalkozó egészségügyi szervezetek - értesüljenek róla. Hozzátette: a tájékoztatás mellett alapvető cél a droghasználók "kezelésbe vonása", mert ez csökkenti a kockázatát a túladagolásos eseteknek is.
Portörő Péter elmondta: fel kívánják tárni az előzményeket is, amelyek a kilenc halálesethez vezettek. Jelenlegi ismeretek szerint mind a kilenc esetben ópiátszármazék okozta a túladagolást, és egyelőre nincs adat arra, hogy a kábítószer szennyezett lett volna.

Kérdésre válaszolva elmondta: a bizottság foglalkozott a hétvégi keceli esettel is.
A KKB a kormány tanácsadó szerve, évente legalább négyszer ülésezik. A KKB tagjai az érintett minisztériumok - a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, az Igazságügyi és rendészeti Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és az Oktatási Minisztérium - képviselői, a rendőrség és a vám- és pénzügyőrség szakemberei, a kábítószer-használókkal foglalkozó szervezetek, valamint a civil szervezetek képviselői is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását