2024. április 29. - Péter

EKF-főigazgató: májusi vizsgálat alapján készült az ÁSZ-jelentés

Pécs már megoldotta azoknak a problémáknak a többségét, amelyeket az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fogalmazott meg egy még májusban készült, de csak hétfőn közzétett, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programot is elemző jelentésében - mondta a
2008. augusztus 12. kedd 13:25 - Hírextra

Nem dolgom firtatni annak okát, hogy a számvevőszék miért augusztusban publikál egy májusi anyagot, az viszont tény, hogy a vizsgálat óta hónapok teltek el, az EKF-menedzsment, valamint az önkormányzat azóta már orvosolta a problémák nagy részét" - közölte kedden Mészáros András.
Hozzátette: véleménye szerint a megállapítások nem elmarasztalások, nem a törvényesség be nem tartására utalnak, inkább tanácsok egy, a kiadások összegzésére szolgáló másfajta nyilvántartási rendszer felállítására.

Az EKF főigazgatója rámutatott: az ÁSZ "A kiemelt turisztikai célú beruházások ellenőrzéséről a helyi önkormányzatoknál" című, kilencven oldalas elemzésében mindössze négy-öt oldalon foglalkozik az EKF-fel, egyes sajtóorgánumok viszont összemosták a pécsi programról és más korábbi, már megvalósult projektekről készült értékeléseket, ami megtévesztő.
Mészáros András felhívta a figyelmet arra, hogy bár az ÁSZ-jelentés Pécsre vonatkozó részének címe késésről beszél, a szöveg már ugyanazt az ütemezést tartalmazza, amiről az EKF vezetése kommunikál, vagyis, hogy 2010 tavaszára elkészül a konferencia- és koncertközpont, a tudásközpont, az év nyarára pedig a Zsolnay kulturális negyed egyetemi használatba kerülő része.
"Valamennyi kulturális célú épület, intézmény átadható lesz 2010 tavaszára" - jelentette ki a főigazgató.
Az ÁSZ hétfőn közzétett jelentése szerint a tervezettnél lényegesen lassabb az EKF-program beruházásainak előkészítése a kulcsprojektek jelentős részének esetében. A dokumentumban az áll, hogy a városban öt kulcsprojekt valósulhat meg a program keretében. A beruházások megvalósításához a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 2008 júniusában írta ki a pályázatot, így a megvalósításra vonatkozó támogatási szerződéseket még nem írhatták alá.
A számvevőszék megállapította, hogy a beruházások jelentős részénél az előkészítés a pályázatban tervezettnél lényegesen lassabb, a megvalósításra mindössze 18 hónap áll rendelkezésre. Az önkormányzat a kormány döntését követően nem hozta meg a szükséges döntéseket az EKF kulturális stratégiájára, a fejlesztési projektek műszaki előkészítésére, illetve ezek összehangolására vonatkozóan.

A jelentés szerint az előkészítésre felhasznált források átláthatóságát az önkormányzat, illetve a megvalósításban közreműködő szervezetek nem biztosították. A Pécs EKF 2010 projekt indulásakor nem jelölték ki a kormányzati oldalról azt, aki biztosítja a kormányon belüli koordinációt. Ezen túlmenően nem volt megfelelő a projekt megvalósításában közreműködők együttműködése.
Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere hétfőn az MTI-nek azt mondta, hogy az EKF-program előkészítése jó ütemben halad.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását