2024. május 16. - Mózes, Botond

Csak erős idegzetűeknek!

Mi is várjuk már a reggelt, amikor végre igazán jó hírekkel jelentkezhetünk a pekingi eseményekről. Ez azonban még nem az a reggel, hiszen alig telt el néhány óra a mai programból, s vívónk már nincs versenyben - van viszont egy döntős Cseh Lacink, világc
2008. augusztus 12. kedd 07:35 - Gedei Szilárd
Sokan mondják, hogy még korai lenne bármiféle konzekvenciát is levonni három és fél nap elteltével a magyarok szerepléséről, de szerintem nyugodtan megtehetjük, legalábbis a vívóink tekintetében. Ami például ma is történt férfi kardozóinkkal, az már inkább tartozik a tragédia kategóriába, mintsem hogy adna bármilyen reménykedésre is okot. Az addig rendben, hogy sajnos már az első fordulóban összesorsoltak a három magyar indulóból kettőt: Szilágyi Zsolt itt magabiztosan verte Decsi Tamást 15-9-re, s jutott be – mint kiderült, egyedüliként a mieink közül a tizenhatba. Harmadik kardvívónk, a nagy reményekkel fölvértezett Nemcsik Zsolt, Athén ezüstfiúja ugyanis szintén simán kikapott a kínai Csou elleni asszójában. Ugyan még vezetett az elején 5-4-re, a végén a hazai örülhetett: 15-13 lett a vége, amivel a sokkal lendületesebben támadó kis kínai ment tovább a tizenhat közé.

Ahol a magyar színeket mindössze a magyarok küzdelméből továbbjutó fiatal Szilágyi Áron képviselte. Az amerikai Smart ellen viszont már neki sem termett babér, a hiába vezetett az elején 3-1-re is, a 15-10-es simának nevezhető végeredménynek már ellenfele örülhetett. Sokat vártunk kardalakulatunktól, de hárman összesen csak egyetlen győzelmet tudnak felmutatni – a magyar vívók pekingi szereplése ezzel a mélypontjára ért…

Aki pedig még félálomban kapcsolta be a tévét ma hajnalban, s az úszódöntőket úgy nézte, az bizony könnyen visszazuhanhatott az édes álomba, miközben zsinórban harmadszorra szólt az „Oh, say you can see…” kezdetű örökzöld nóta, azaz egy bizonyos Egyesült Államok nemzeti himnusza. A négy mai úszódöntő közül ugyanis hármat is behúztak az amerikaiak – a nagy számok törvénye alapján pedig persze hogy az egyik Michael Phelps nevéhez fűződik: a már tényleg nem ember ezúttal a 200 gyors döntőjében repesztett világcsúcsot (1:42.96). Ha valakit tehát nem zavar, hogy kínai idő szerint is reggel rendezik a döntőket, az a hihetetlen amerikai. Ez már Pekingben egyébként a harmadik, összesen pedig kilencedik aranya – ha nyer még egyet, minden idők legeredményesebb olimpikonjává válik. Szurkolnak neki?

Ami pedig a többi döntőt illeti, nos Natalie Coughlin megvédte athéni bajnoki címét 200 háton, ezúttal Kirsty Coventry ellen. 58.96-ja azonban nem világcsúcs – s ha valami, hát ez meglepetés, az elkényeztetett közönség ugyanis már minden döntőnél – mint egy kis pincsi blöki az odavetett finom falatot – várja az újabb rekorddöntést. Amit persze a legtöbbször megkap, mint ahogy a harmadik mai fináléban is, ahol Aaron Piersol 52.54-re javította saját korábbi világcsúcsát 100 háton. Ráadásul honfitársa, Grevers csapott másodikként a célba, ezzel vált teljessé az amerikai álom. A negyedeik, azaz utolsó mai finálé eredményhirdetésén viszont már nem a csillagos-sávos lobogó emelkedett a magasba, mivel Leisel Jones Ausztráliából le tudta győzni amerikai riválisát, Rebeccát. A győztes idő pedig 1:05.17, ami bizony csak egy soványka olimpiai csúcs…

A rekordeső mellett persze nekünk leginkább a magyarok teljesítménye volt érdekes. Itt van például Cseh Laci, aki 200 pillangón – maradjunk még a csúcsoknál – tovább javított a tegnap megúszott saját országos rekordján (az új idő 1:54.35), amivel negyediként kvalifikálta magát a döntőbe. S hogy ki került első helyen a fináléba? Inkább nem is mondom, úgyis kitalálják…

Mutina Ági viszont nem jutott döntőbe 200 méter gyorson, saját futamában elért 1:58.15-je az összetett 11. helyre volt csak elég – összességében azonban jól úszott a magyar lány. Mint ahogy remekül ment Verrasztó Evelyn is: mindössze szétúszással maradt csak le a 200 vegyes döntőjéről, ahol japán ellenfele sokkal frissebben úszott. A döntőbe egyébként Coventry jutott be elsőként, megelőzve az amerikai Rice-t és Hoffot.

Igazán jó eredményekről is érkezett azonban a mai délelőtt hír! Két sorozat után (100 lövés/91) ) Gerebics Roland az előkelő hatodik helyen állt a férfi sportlövők dupla trap számában. Még egy 50 lövésből álló sorozatot kellett tehát legalább ezen a pozíción abszolválnia, s akkor bejuthatott a hatos döntőbe – azaz biztos pontszerző hellyel lepné meg az eredményaszályos időket élő magyar szurkolótábort. Az élen két sorozat után egyelőre az amerikai Eller állt 97 koronggal. Nos, eljött a harmadik kör ideje is, de Gerebics 95 találatával csak úgy juthat tovább, ha sikeresen megvív egy szétlövést az utolsó döntő helyért. Ráadásul rajta kívül még hárman kényszerülnek erre, de reménykedhetünk a döntőben - ez az eredmény bizony ráférne a magyar csapatra.

Nem született meglepetés a féfri tornász csapatversenyben, a kínai válogatott ugyanis imponáló magabiztossággal (286,125-ot gyűjtöttek, a második helyen záró alakulat pedig csak 278,875-ot) előzte meg a címvédő japánokat, az USA csapata csak a harmadik helyen zárt.

A végére pedig egy sokkoló eredmény, vagy ha úgy tetszik egy kis balkáni erődemonstráció: Montenegró férfi vízilabdacsapata 12-0-ra alázta meg a kanadaiakat, s ezzel bejelentkezett az olimpiai bajnoki címre.

Délután Görögország ellen folytatja szereplését a Kemény-csapat, férfi vízilabdásaink első győzelmükre hajtanak majd a medencében.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását