2024. április 26. - Ervin

CineFest: 67 film a versenyprogramban

Az 5. CineFesten, a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválján 24 országból 67 alkotás méretteti meg magát a versenyprogramban - közölte Muszatics Péter, a seregszemle kommunikációs igazgatója kedden az MTI-vel.
2008. augusztus 12. kedd 18:30 - Hírextra
A szeptember 14. és 21. között Miskolcon megrendezendő CineFest versenyprogramjában többek között 7 lengyel, 7 német, 4 észt, 2 angol, 4 izraeli, 15 magyar és 6 spanyol alkotás szerepel. A mozgóképek között 10 nagyjátékfilm, 25 kisjátékfilm, 12 animációs film és 13 dokumentumfilm.

Kiemelte, hogy a mustra speciális szekciója idén a nők társadalmi helyzetével foglalkozik Nők a képben címmel. Ebben a témában 27 nevezés érkezett és 7 film indul a versenyprogramban.
A fesztiválra összesen 280 nevezés érkezett 48 országból, az alkotók öt kategóriában - nagyjátékfilm, kisjáték- és kísérleti film, dokumentumfilm, animációs film és speciális kategória - indíthatták munkáikat.

A kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint a mozgóképeket a CineFest által felkért nemzetközi zsűri tagjai bírálják majd el. A grémium elnöke Emma Davie skót filmes, az Edinburgh College oktatója, a testület tagja M. Tóth Géza Oscar-díjra jelölt animációs filmrendező, Gelencsér Gábor filmtörténész, Lukasz Maciejewski lengyel kritikus, valamint Eldad Beck Berlinben élő izraeli újságíró.

Muszatics Péter hangsúlyozta, hogy az idén először életműdíjat ad ki a miskolci filmes ünnep. A kitüntetett Gyarmathy Lívia, a Magyar Mozgókép Mestere, akinek filmjeiből retrospektív sorozatot is válogatnak a szervezők.

Megemlítette, hogy idén a CineFest sokféle programmal várja az érdeklődőket. Szeptember 15-én, a fiatal filmes fórumon a versenyfilmek alkotói és producerei vásárlókkal és forgalmazókkal találkozhatnak. Másnap a nagy múltú közép-európai filmiskolák - a legendás prágai FAMU, a lódzi Filmakadémia, a pozsonyi és a budapesti filmművészeti egyetemek - vezetői találkoznak, a programot az iskolák legjobb filmjeinek vetítése kíséri.

A Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválját koncertek is színesítik: többek között a Péterfy Bori and Love Band, a Barabás Lőrinc Eklektric és a Balanescu Quartett lépnek fel. A vetítések után idén is hajnalig tartó buli várja a látogatókat a Jameson jóvoltából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását