2024. május 2. - Zsigmond

Sidi és Tomori: mesterlövészek, mesteri lövések

A harmadik nap délelőttjén a magyar mesterlövészekről szól a pekingi olimpia: Sidi Péter sportlövőnk pontszerző helyen végzett, a kézis Tomori Zsuzsa pedig pontot érő gólt szerzett az utolsó utáni percben a brazilok ellen. A nap további részében pedig női
2008. augusztus 11. hétfő 07:40 - Gedei Szilárd
Kezdjük a legjobb hétfő reggeli eseménnyel – legalábbis magyar szempontból! Azt már a játékok előtt is tudtuk, az egyik legjobb formában lévő sportlövőnk Sidi Péter, s titkon reménykedtünk a sima döntőbe kerülésében. Ezt Péter végül végre is hajtotta, így magyar idő szerint reggel hatkor a 10 méteres férfi légpuska szám döntőjében volt érdekelt, ahová hatodikként került be. Az ott leadott 10 lövés közé aztán becsúszott néhány gyengébb is, de negyediknél nem állt jobb helyen a döntő egyetlen köre után sem, s végül holtversenyben az ötödik pozíciót szerezte meg. Így egy tizenegyedik kör következett, azaz a szétlövés, ahol a döntőbeli leggyengébb teljesítményével (9.1) nem volt esélye a szintén az ötödik helyre pályázó orosz Prikocsenko ellen – végül tehát a pontszerző hatodik helyen végzett. Az aranyat az indiai Abhinav Bindra, az ezüstöt a hazai Zsu Csinan, a bronzot pedig a sokáig az élen álló, de az utolsó lövését csúnyán elrontó Henri Hakkinen nyerte Finnországból.

Kézilabdás lányaink viszont megint az olimpia előtti formájukat mutatták, hiszen igencsak megszenvedtek Brazília ellen. Ugyan a félidőben öt góllal is vezettünk 17-12-re, s elég jól is játszottunk – Görbiczen például már egyáltalán nem lehetett észrevenni sérült lábát. A szünet után viszont – mint már oly sokszor – szinte összeomlottak a lányok. Pillanatok alatt feljöttek a dél-amerikaiak és a folytatásban már nem is szakadtak le. Szinte önkívületben játszottak a meccs végén már, s végül két másodperccel a vége előtt egy gólos vezetésre tettek szert. A végén aztán szabaddobáshoz jutott a magyar csapat, s a szétrebbenő brazil sorfal között Tomori a brazil kapuba bombázta a labdát, ezzel pontot mentve az egyébként egyáltalán nem nyerhetetlen mérkőzésen. Az egyenlítés persze örömteli, de az összecsapás egészét nézve bizony csalódást keltő ez a 28-28-as döntetlen. Két meccs után viszont a veretlenség még megvan – viszont ennél muszáj jobban játszani a következő meccseken a Hajdu János vezette női kézilabda válogatottnak.

A reggeli döntőkben nem volt ugyan magyar érdekeltség a Vizeskockában, mégis szinte végig izzott a víz. 58.77 – ez például az új világcsúcs női háton, s a zimbabwei Kirsty Coventry nevéhez fűződik. Aki pedig hiányolná az űrlényt, azaz Michael Phelpset, annak megnyugtatásul: második döntőjében is simán győzőtt, ezúttal is világcsúccsal, de most nem volt egyedül - Garrett Weber-Gale, Cullen Jones, Jason Lezak is segített neki, ugyanis a 4x100 férfi gyorsról van szó. Mondhatjuk azt is: természetesen világcsúccsal tette ezt meg az amerikai kvartett 3:08.24-gyel, ami messze elég volt a franciák és az ausztrálok ellen. A többi számra is a hihetetlen eredmények voltak a jellemzőek ma is: például Kitadzsima Koszuke megvédte olimpiai bajnoki címét 100 mellen, a japán persze szintén világcsúcsot ünnepelhetett (58.91).

Hiánytalanul befért mindhárom magyar a 16 közé a női tőrözők egyéni versenyében is. A napot Knapek Edina kezdte és vert meg egy kínait, Szun Csao (15-13), később pedig Varga Gabriella is követte őt, aki meglehetősen simán letudta a venezuelai Mariana González Parra elleni meccset (15-2). Mohamed Aida is továbblépett a veterán kanadai Jujie Luan ellen (15-7).

Közben pedig sajnos megvan első doppingügy is a kerékpárosok között: a spanyol Maria Isabel Moreno kimutathatóan EPO-val élt a női mezőnyverseny előtt. De mi inkább koncentráljunk a magyarok szereplésére! A női vízilabda válogatottunk ugyanis a hollandok ellen kezdi meg szereplését, amiről a következő összefoglalónkban is beszámolunk, s persze az eredményt addig is megtalálják a Hírextrán.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását