2024. május 2. - Zsigmond

Jeff Koons a Napkirálynál

Jeff Koons, a modern művészet egyik legelismertebb alakja, "párbajra hívja" XIV. Lajost, a Napkirályt. Szeptember 10-től a versailles-i kastély termeiben és kertjében lesz látható 17 műve.
2008. augusztus 11. hétfő 08:03 - Hírextra
Ezek között van a Balloon Dog-Magenta, egy három méter magas kékeslila, átlátszó kutya-ballon, amely a Herkules-teremben fog trónolni. (2006-ban már kiállították Velencében, ott lebegett a Gran Canale felett, a Grassi-palota bejáratánál). Az 1986-ban készített és immár a 20. század egyik szimbólumává vált Rabbit, az acélnyúl a Bőség termét foglalja el. A Lobster, a két és fél méteres narancsszínű languszta a Mars-teremben lesz látható, míg a Hanging Heart, a felfüggesztett vörös-arany színű szív a királyné hálószobáját díszíti - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A kastély, az európai abszolutizmus jelképe, ezektől a furcsa alkotásoktól kétségtelenül teljesen más jelleget ölt. Nem is tetszik mindenkinek. Edouard de Royere-nek, a francia Nemzeti Örökség alapítvány létrehozójának és a kastély magánfinanszírozójának biztosan nem. Mint kifejtette, bár "nem ellensége a modern művészetnek", sokkolta a hír. Úgy gondolja, hogy Koons alkotásai nem valók erre a "szent és varázsos" helyre, amelynek emlékét még a messziről érkezett turisták is Franciaországgal azonosítva viszik magukkal.

De Royere szavaival elindította a vitát. Massimiliano Gioni, a New York-i Modern Művészetek Múzeumának, a MoMA-nak az időszakos kiállításokért felelős igazgatója úgy véli: a hely valóban szent, de ugyanakkor szimbóluma egy elmúlt Európának, amelyet a történelem "kisöpört".
"Koons az a művész, aki tökéletesen ábrázolja birodalmunknak ezt a dekadens pillanatát, amelynek ábrázolására Versailles a legmegfelelőbb hely. A túlzások és a luxus dicsőítése alatt Koons láttatja a romlást és halált" - mondta.

Anna Coliva, a római Borghese múzeum igazgatója szerint az 1930-as évekig megszokott volt, hogy a kortárs művészek a hagyományos múzeumokban állítottak ki. "Nincs ebben semmi botrányos. A múzeumoknak nem szent helyeknek kell lenniük, hanem a kutatás, a keresés helyeinek" - tette hozzá.

Koons retrospektív kiállítását az idén tavasszal 750 millió dollárra biztosították a chicagói Modern Művészetek Múzeumában. Ez eddig a legmagasabb összeg, amellyel élő művész műveit biztosították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását