2024. április 23. - Béla

Az MDF kezdeményezi a parlament kábítószerügyi bizottsága azonnali összehívását

Az MDF az Országgyűlés kábítószerügyi eseti bizottságának azonnali összehívását kezdeményezi a bizottság elnökénél - jelentette be Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. augusztus 11. hétfő 17:19 - Hírextra
Pettkó András úgy látja, a közelmúltban történt sorozatos, kábítószer okozta halálozási esetek miatt a bizottságnak meg kell szakítania nyári szabadságát, és meg kell hallgatnia a területért felelős országos rendőrfőkapitányt, az igazságügyi és rendészeti minisztert, az egészségügyi minisztert, valamint a szociális és munkaügyi minisztert. Hozzátette: az MDF a rendkívüli ülésen választ szeretne kapni a kormánytól arra, hogy milyen lépéseket kíván tenni ebben a helyzetben.

Pettkó András, aki a kábítószerügyi eseti bizottság alelnöke, kiemelte: pártja szerint az elmúlt időszak elkeserítő halálesetei mutatják, hogy hová vezetett az MSZP-SZDSZ-koalíció túlzottan engedékeny magatartása a drogfogyasztással szemben. A koalíció hatéves drogpolitikája megbukott - jelentette ki.

Mint hangsúlyozta, az MDF drogpolitikája három pilléren nyugszik: az első a megelőzés, a második a kezelés, a harmadik pedig a bűnüldözés.

Azt látjuk, hogy ha a három területre nem biztosítunk a költségvetésben megfelelő támogatási összeget, akkor újabb sajnálatos halálesetek következnek be - jegyezte meg.

Az ellenzéki képviselő elmondta: az ÁSZ 2006-ban azt állapította meg, hogy 2000-től kezdődően Magyarországon az erre a területre fordított összegek dinamikusan nőttek. Hozzátette: a legmagasabb összeget, egymilliárd kilencszázmillió forintot 2004-ben fordította a kormány a drogpolitikai programokra.

Azonban 2005-től kezdve a támogatási összeg egymilliárd kétszázmillió forintra csökkent, a 2008. évi költségvetésben pedig mindössze százmillió forinttal van több erre a területre - tette hozzá.

Emlékeztetett arra: pártja már 2002-ben kérdéseket tett fel a kormánynak, hogy például engedményeket kell-e tenni a dílereknek és a drogfogyasztóknak ahhoz, hogy eredményes megelőzés történhessen, kötelessége-e az államnak a kormány szerint, hogy megtiltsa a kábítószerek kínálását és árulását, vagy polgárjoggá kell emelni a közös, illetve csoportos kábítószer fogyasztást.

Hozzátette: ezeket a kérdéseket a rendkívüli bizottsági ülésen újra felteszi az MDF.
Az MDF szerint az emberek egészsége és élete a legfontosabb érték, ezért fontos, hogy a kábítószerügyi eseti bizottság azonnal üljön össze - jelentette ki Pettkó András.

Daróczi Dávid kormányszóvivő hétfői internetes sajtótájékoztatóján közölte: kedden ülésezik a kábítószerügyi koordinációs bizottság, amely - ha szükséges - javaslatokat tesz a kormánynak arra, hogyan lehet csökkenteni a jövőben a túladagolásos esetek számát.

A testület a lehető legpontosabb helyzetelemzést készíti el, figyelembe véve az elmúlt hetek történéseit is - jelentette ki, hozzátéve: a kormány azonban csak széles körű szakmai egyeztetés után dönt arról, változtat-e valamit a jelenlegi szabályokon.

Tájékoztatása szerint idén több mint másfél milliárd forint áll rendelkezésre drogpolitikai programokra, amely valóban kevesebb a 2004-es összegnél,de másfélszer több, mint amennyit a Fidesz és koalíciós partnerei - többek közt az MDF - kormányzásuk idején erre költöttek.

Winkfein Csaba, a kábítószerügyi eseti bizottság szocialista elnöke augusztus 20-a után a lehető legrövidebb időn belül, a bizottság tagjaival és az érintett szaktárcákkal egyeztetve összehívja az elmúlt időszakban bekövetkezett tragikus kimenetelű heroin túladagolásos esetekkel foglalkozó ülést - olvasható a kormánypárti politikus közleményében.

A politikus közölte, a bizottság elnöke felkéri a kábítószer-kérdésben érintett szervek közötti koordinációért felelős szociális szaktárcát, valamint a témában érintetteket, hogy átfogó helyzetelemezésükkel és cselekvési javaslataikkal segítsék a kábítószerek túladagolásának hatékonyabb megelőzését.

"A kábítószer használattal összefüggő valamennyi egyéni és társadalmi következmény megelőzése összetett megoldásokat és szoros együttműködést követel a társadalom tagjaitól, illetve a drogkérdésben érintett valamennyi ágazati szereplőtől. Így a hatékonyan működő rendőrség mellett nagyon fontos, hogy az egészségügy és a szociális ellátás intézményei is folyamatosan megfelelő szinten biztosítsák a drogproblémában érintettek kezelését.

Nagyon fontos szerep hárul a kábítószer használók közvetlen elérését, ellátásba juttatását is biztosító, kockázatcsökkentő beavatkozásokra, szakmai szolgáltatásokra, amelyek fejlesztése folyamatosan indokolt" - olvasható a közleményben.

Winkfein Csaba szerint továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a droghasználat megelőzésére, valamint annak ártalmait csökkentő prevenciós programokra, ezek támogatása ebben az évben kiegészül az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megpályázható forrásokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását