2024. március 29. - Auguszta

Orbán jót mulat az EU elnökségen

"Kezdődik a mulatság", így fogjuk fel a magyar EU-elnökséget - mondta Orbán Viktor Budapesten, az Európai Unió Házának hivatalos avatási ünnepségén.
2011. január 7. péntek 19:19 - HírExtra
Csütörtökön volt vízkereszt napja, a remény napja, pénteken pedig kezdődik a farsang. "Mi is így fogjuk fel az elnökségünket: kezdődik a mulatság" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy hat hónap múlva, a magyar elnökség végeztével pedig azt szeretnék mondani, "jó mulatság, férfi munka volt".

A második világháború után Magyarország volt Európában az az ország, amely a legtöbb vért és a legtöbb emberi életet adta a szabadságért és a demokráciáért - hangsúlyozta beszédében Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a véren és az emberi életeken kívül Magyarország adott még 200 ezer iskolázott, jól felkészült embert Európának és Amerikának, akik elmenekültek Magyarországról a megtorlások elől. Ezért szerinte történelmi és érzelmileg megindító pillanat a mostani, amikor Magyarország adhatja az Európai Unió soros elnökségét.

A magyar kormányfő azt mondta, más korszakban élünk, mint a pénzügyi-gazdasági válság előtt, ám benyomása szerint "még mindig nem vontuk le a megfelelő tanulságokat ebből a válságból", ugyanis még mindig sokan hiszik azt, hogy a válság után az élet úgy folytatódik, mint előtte. "Nekünk, politikusoknak az a felelősségünk, hogy egyértelműen és világosan megmondjuk az embereknek, hogy ez nem lehetséges", soha nem lesz a világ olyan már gazdaságilag, mint a válságot megelőzően, és az európaiak nem lesznek képesek a válság előtti erőfeszítéseikkel fenntartani az életszínvonalukat a válság utáni időszakban - hívta fel a figyelmet, hozzáfűzve, hogy "mélyen és súlyosan" át kell szervezni az életünket.

"Nem lehet fenntartani a nyugdíjrendszereinket, nem lehet fenntartani a termelésünk versenyképességét, nem lehet fenntartani az életünk színvonalát a mostani szabályozásokkal" - mutatott rá Orbán Viktor, úgy fogalmazva: "ha többet temetünk, mint ahány keresztelőnk van, nem tarthatjuk fenn a versenyképességünket". Álláspontja szerint mindent újra kell gondolni a versenyképességhez. Hozzátette ugyanakkor, "semmi okunk nincs arra, hogy ne legyünk optimisták", az EU ugyanis ennél sokkal nagyobb dolgokat is megvalósított: egymást halomra gyilkoló népek polgáraiból a háború után barátokat csinált, térdre kényszerítette a Szovjetuniót, újraegyesítette Európát, és megteremtett például egy új világpénzt. A magyarok mindent meg fognak tenni azért, hogy az EU az új kihívásoknak eleget tegyen - hangsúlyozta.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a rendezvényen elmondta: akkor sikerülhet megteremteni az erős Európát, amelyet Magyarország is a zászlajára tűzött, ha összefognak az unió tagállamai - így a legnehezebb problémákra is megoldást találhatnak. Mint hangsúlyozta, bár az elmúlt időben fontos lépéseket tettek, még sok teendő vár a magyar elnökségre is, ezzel kapcsolatban megjegyezte: meggyőződése, hogy ez a fél év, "jó és gyümölcsöző" lesz.

Ez a hat hónap nemcsak Magyarországnak, de Európának is kritikus időszak - mondta. Az elnökségnek tovább kell vinnie a megkezdett reformokat - mondta az unió versenyképességét ösztönző EU 2020-ra és az európai szemeszterre célozva, amelynek során lehetővé válik a nemzeti költségvetések összehangolása. Mint fogalmazott, a sokszínűség az EU fontos értéke, amely abban is megjelenik, hogy minden elnökség egy kicsit más.

Hangsúlyozta: az uniónak sikerült a kommunizmus évtizedei után eltüntetni a határokat a kontinensen, és olyan vívmányokat ért el, mint a közös pénz, a közös piac és a tagállamok egysége. Azonban még mindig több kihívással kell szembenéznie az EU-nak, miközben a tagállamai azon dolgoznak, hogy szociális, gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható jövőt építsenek a következő generációknak - tette hozzá.

A Bizottság elnöke kiemelte: lényeges az unió és a polgárok közötti bizalom helyreállítása, ezért az EU vezetőinek figyelniük kell arra, mit várnak tőlük az emberek. Az unió nemcsak Brüsszelben létezik - mondta, hozzáfűzve: az EU az Európai Unió Házában is jelen van. Ez a hely egy "agora", amely összehozza az embereket, és amely nemcsak a Bizottság, hanem egész Európa háza - vélekedett.

Sztavrosz Lambrinidisz, az Európai Parlament (EP) alelnöke beszédében hangsúlyozta: Brüsszelben és Strasbourgban olyan lényeges kérdésekről vitáznak, mint a mezőgazdaság, a vízpolitika, a környezetvédelem, a foglalkoztatás, a migráció vagy a terrorizmus elleni harc, és ennek a munkának a hatása az egész unióban érezhető. Azt mondta, az EU Házában ezeket a témákat is megvitatják majd az emberek. Ennek a helynek "élőnek" kell lennie, amit nem lesz könnyű elérni, mert ugyan jelenleg nagy figyelem irányul rá, de "holnaptól egy kamera sem lesz itt" - figyelmeztetett.

Az elnökségről szólva az EP alelnöke üdvözölte, hogy a magyar pártok egyetértenek az unió bővítésében, mivel véleménye szerint csak így lehet békét teremteni a kontinensen. A görög politikus kiemelte a szolidaritás fontosságát is, mint rámutatott, a tagállamoknak együtt kell megoldaniuk a problémáikat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kocsis.tamas
2011. január 11. 12:41
Budai Gyula Kormánybiztos Úr, Fidesz-KDNP figyelmébe ajánlom
vizsgálatra. 150 milliárdos károkozás a magyar államnak 60
devizahiteles panasza 2010. szeptember hó PSZÁF-nél.
2011. januártól új ablak nyílt, az X akták Fidesz KDNP, Szíjjártó
Péter FIDESZ-KDNP, országgyűlési képviselő és Kósa Lajos FIDESZ-KDNP
országgyűlési képviselő urak a devizahiteleseknek okozott kár
kijelentéseik miatt 150 milliárd vesztesét érte a Magyar Államot és a
választópolgárok fizetése és pénztárcája bánja. A saját
FIDESZES-KDNP-s választópolgáraikat károsították meg és az MSZP és
baloldali szavazótársaikat és akik nem politizálnak, csak dolgoznak
62.000 Ft minimálbérért. Ami a FIDESZ-KDNP jóvoltából "137 Ft-tal
növelte 2010-ben". Magyarországnak ezzel súlyos pénzügyi kárt okoztak,
amivel a magyar családok minden nap csak egyre lejjebb süllyednek. A
FIDESZ-KDNP olyan rendeletet hozott, hogy kiskorú gyerekek akár 20
ezer forint alatt is akár börtön elzárást kaphatnak. Kérdezem, hogy
Kósa Lajos és Szíjjártó Péter 150 milliárdos károkozása nem ugyanazt
érdemelnék-e,. A nevét nem tudom, de egy FIDESZ-KDNP-s képviselőt
felelőtlen kijelentése miatt Orbán Viktor az Országgyűlési irodájába
hívta és kb. 7 perc beszélgetés után kérte, hogy mentelmi jogát vonják
meg. Kérésemmel Szász Károly PSZÁF és az Emberi Jogi Bizottsághoz is
fordulni fogok és elvárom, hogy Budai Gyula tisztességes kivizsgálást
folytasson ebben az ügyben. Mindazok a választópolgárok, akik
Szíjjártó és Kósa úr kijelentése miatt lakásukat elvesztették, utcára
kerültek vagy utcára fognak kerülni, - és bírósági végzés már van - az
MSZP vagy baloldali országgyűlési, vagy önkormányzati képviselőjüket
keressék fel, Magyarország teljes területén, hogy véletlenül panaszuk
biztos célt érjen és ne a FIDESZ-KDNP valamelyik fiókjában végezzék.
Ha kell, aláírás gyűjtésre is sor kerül akár az Interneten, akár az
utcán, de kiállunk azok mellett, és ők is merjék felemelni szavukat,
akik a devizahitel miatt bedőltek, adósságba kerültek, lakásukat,
kocsijukat elvesztették, családjuk szétesett.
Előre is köszönettel: Kocsis Tamás
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását