2024. április 23. - Béla

Édes-savanyú vízilabda

Döntetlennel kezdte szereplését a pekingi olimpián a címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott: Kemény Dénes csapata az A csoport rangadóján 10-10-et játszott az újdonsült Európa-bajnok montenegróiakkal.
2008. augusztus 10. vasárnap 08:13 - Hírextra
Eredmény:
férfiak, A csoport, 1. forduló:
Magyarország-Montenegró 10-10 (3-3, 3-1, 2-4, 2-2)

Jingtung Uszoda, 2500 néző, v: Margeta, Caputi (szlovén, olasz)
góldobók: Benedek, Kásás, Varga Dénes 2-2, Molnár, Madaras, Biros, Kis G. 1-1, illetve Janovic 4, Ivovic, Gojkovic 2-2, Uskokovic, Jokic 1-1

A sorsolás szeszélye folytán már a torna első fordulójában szembekerült egymással az A jelű hatos két legerősebb együttese, s a magyarok célja egyértelműen az volt, hogy visszavágjanak riválisuknak a júliusi, málagai Európa-bajnokságon elszenvedett, csoportkörbeli vereségért. A kontinensviadalon a montenegróiak - akik első olimpiájukon szerepelhetnek - végül az első helyen végeztek, Kemény Dénes legénysége pedig harmadikként zárt.

A lelkes magyar tábor "Szervusztok, szervusztok!" üdvözléssel köszöntötte a Jingtung Uszodába bevonuló kedvenceit, majd felhangzott az "Itthon vagyunk! Itthon vagyunk!" rigmus is, így Kásásék igazán hazai környezetben érezhették magukat.

Molnár Tamás hatalmas bombája nyitotta a gólok sorát, az öröm azonban nem tartott sokáig, mert Janovic azonnal egyenlített. A magyarok kissé idegesen, kapkodva és pontatlanul játszottak - Kásás Tamás lövése például a kapufán csattant -, a másik oldalon viszont újabb Janovic-gól következett, így a montenegróiak átvették a vezetést. Madaras emberelőnyből betalált, de ugyanígy tett a másik oldalon a csapatkapitány Uskokovic is, és már úgy tűnt, az ellenfél vonulhat előnnyel pihenőre, amikor jött a center Kis Gábor, aki remek találatával helyrebillentette a mérleg nyelvét.

A gólgazdag első negyed után a második felvonásban sokáig nem rezdültek meg a hálók, mindkét oldalon sok volt a hiba, eladott labda, s bár a magyarok két kapufát is lőttek, nem sikerült átvenniük a vezetést. A gólcsendet aztán Biros Péter törte meg hat perc elteltével: egy Varga Tamás sérelmére elkövetett szabálytalanság után ötméteresből vette be Radic kapuját. Egy perc múlva a csapatkapitány Benedek Tibor is meglőtte első pekingi gólját, így már kettővel vezetett a magyar csapat (5-3). A másik oldalon Hosnyánszky Norbert szabálytalansága a bírók szerint cserés kiállítást és büntetőt ért, ezt Janovic értékesítette, de hogy a félidőre is megmaradjon a kétgólos magyar vezetés, arról Benedek gondoskodott.

A harmadik nyolc perc kimaradt magyar helyzetekkel és kapufákkal indult, végül azonban góllá érett a nyomás, Varga Dánielt állították meg szabálytalan eszközökkel, a büntetőt pedig Kásás értékesítette (7-4). Szinte azonnal jött a válasz: Biros szabálytalansága után ismét Janovic célozhatott zavartalanul öt méterről és nem hibázott. Varga Dénes fórból elért találatával tartották előnyüket a magyarok, Ivovic azonban akcióból, Jokic pedig emberelőnyből volt eredményes, így egy gólra feljöttek a montenegróiak. Egy perccel a negyed vége előtt kettős emberhátrányba kerültek a magyarok, Petar Porobic szövetségi kapitány pedig időt kért, s később kiderült, jó utasításokat adott, túlerőben lévő tanítványai ugyanis egy "csikicsuki" végén bevették Szécsi Zoltán kapuját, ezzel pedig ledolgozták háromgólos hátrányukat.

A zárónegyedben először Kásás volt eredményes, Ivovic azonban válaszolt, majd Gojkovic révén hosszú idő után először ismét átvette a vezetést a rivális. Már csak szűk egy perc volt hátra, amikor veszni látszottak a magyar remények, de Varga Dénesnek végül egy bejátszás után okos góllal sikerült bevennie a kaput, így döntetlen lett a vége.

Kemény Dénes szövetségi kapitány:
"A sorsolás miatt nem volt alkalmunk úgynevezett bemelegítő meccset játszani, mindjárt a montenegróiakkal kezdtünk, akik most nyertek Európa-bajnokságot és nagyon erős csapat. A mérkőzés elején és közepén mi álltunk közelebb a győzelemhez, de aztán védelmi hibák miatt megfordult a helyzet. Azt hiszem, ezek után mindkét gárda elégedett lehet a döntetlennel, bár vegyes érzelmek kavarognak bennem, édes és savanyú, hogy stílszerű legyek."

Petar Porobic montenegrói szövetségi kapitány:
"Örülhetünk, hogy vissza tudtunk jönni háromgólos hátrányból is a világ egyik legjobb csapata ellen."

Kásás Tamás:
"Az döntötte el a találkozót, hogy 7-4-es vezetésnél, emberelőnyben kihagytunk egy tiszta helyzetet, ha akkor nem hibázunk, végképp megtörjük őket. Mostantól minden mérkőzésünket meg kell nyernünk, ha lehet, minél nagyobb gólkülönbséggel."

A magyar válogatott legközelebb kedden játszik, magyar idő szerint reggel 8 órától a görögök ellen száll vízbe.

Az A csoport vasárnapi nyitómeccsén:
Spanyolország-Kanada 16-6

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását