2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kézis győzelem, aranyak és magyar kiesők

A tegnapi megnyitó után ma már a versenyszámoké a főszerep Pekingben. Az első nap délelőttje eddig felemásra sikeredett magyar szempontból: női kéziválogatottunk győzött, az egyéni számokban viszont már többen is kiestek a küzdelmekből.
2008. augusztus 9. szombat 07:30 - Gedei Szilárd
Ugyan már a Játékok első döntőjében is érdekeltek lehettünk volna, de mivel Tóth Anita nem jutott tovább a selejtezőből a női légpuskások 10 méteres versenyében, erre még várnunk kell. Tóthnak a gyengébbik számában a 47 induló közül mindössze a 35. helyet sikerült összehoznia, így nélküle rendezték meg az első döntőt, ahol aranyat osztottak Pekingben. Ott végül a cseh Katerina Emmons örülhetett; az első kiosztott legfényesebb medália tehát Európába került – s mivel a második helyen az orosz Galkina, a harmadikon pedig a horvát Pejcic végzett, így elmondható, hogy az öreg kontinens sportlövői kezdtek a legéberebben Pekingben.

De korán ébredtek a Tibetért tüntetők is: a hongkongi lovastusa díjugrató száma közben két tibeti zászlóval felszerelkezett szurkolót is kivezettek a lelátóról. Az első balhé tehát már megvolt, de valószínűleg ez csak bemelegítésnek szolgált a komolyabb rendbontások előtt.

Győzelem és Görbicz-parádé

Nem bomlott meg a rend azonban az Olimpiai Sport Központban, ahol bemutatkoztak kézilabdás lányaink is. A felemás cipőben - múlt heti konyhai balesete miatt az egyik lábán egy számmal nagyobb cipőt viselt - pályára lépő Görbicz Anita vezérletével szinte végig vezettünk a svédek ellen, az egy-két gólos különbség szinte végig megvolt a két csapat között. Ráadásul a sérülésből felépülő Görbicz parádézott; góljai láttán a legfinnyásabb ínyencek is csak csettinthettek. A végére pedig nagyobb lett a különbség: 30-24-re győztük le az északiakat, s ezzel nagy lépést tettünk a nyolc közé kerülésért. Görbicz és Vérten egyaránt hét gólt szerzett, s Tomori is hatszor be tudott találni a svédek kapujába.

Az első kínai aranyra sem kellett azonban sokat várni. A 48 kilós Csen Hszie-hszia női súlyemelésben abszolút olimpiai csúccsal diadalmaskodott, szakításban és lökésben összesen 212 kg-ot tudott felemelni. Az ezüstérmes a török Sibel Ozkan, a bronzérmes pedig a tajvani Vejling Csen lett.

A magyarok közül szenzációsan kezdett a kardozó Nagy Orsolya. A harminckettő között ugyanis 15-13-ra legyőzte az előzetesen esélyesebbnek titulált francia Touyát. A következő körben az amerikai Ward várt rá, aki a világranglista másodikja. Nem kezdett azonban túl jól a magyar lány, pillanatok alatt elhúzott az ellenfele 8-1-re, s innen már nem is tudott felállni:az előző fordulóban mutatott ragyogó vívását nem tudta megismételni és 15-5-tel kiesett a versenyből.

Csernovitczki menetel

Második körös a cselgáncsozó Csernoviczki Éva is a 48 kilósak között: a brazil ellenfelét letudó judoka a következő körben az ötszörös Európa-bajnok Dimitru vár. Ellene már nehezebb lesz ipponnal nyerni, úgy, ahogy az első körben ezt végre tudta hajtani.

Elrajtolt a férfi országúti kerékpáros mezőnyverseny is, s a csapatot kereső Bodrogi László mintegy felkészülésként az időfutamra (s persze azért, hogy megmutassa magát) el is szakadt a mezőnytől, s saját tempójában folytatja a versenyt. Kusztor Péter, a másik magyar induló egyelőre a mezőnnyel tart. A kerékpárosok érkezése magyar idő szerint a délelőtti órákban várható.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását