2024. április 20. - Tivadar

Magyarország aggódik a dél-oszétiai konfliktus miatt

A magyar külügyminisztérium aggodalommal figyeli a Dél-Oszétiában kirobbant konfliktust, Magyarország szerint minden eszközzel meg kell akadályozni a harcok folytatódását - mondta Kohári Lajos, a tárca helyettes szóvivője pénteken az MTI-nek.
2008. augusztus 8. péntek 17:36 - Hírextra

"Az emberéleteket követelő összecsapások veszélyeztetik a térség egyébként is törékeny békéjét és stabilitását. Miden eszközzel törekedni kell arra, hogy a katonai konfrontáció további eszkalálódását megakadályozzuk" - mondta Kohári Lajos.


A nemzetközi közösségnek arra kell ösztönöznie a feleket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. A Külügyminisztérium támogatja az Európai Unió és a többi nemzetközi szervezet erőfeszítéseit a helyzet megoldására - mondta a helyettes szóvivő.


Hozzátette: a Külügyminisztérium arra kéri a Grúziába készülő magyarokat, hogy fontolják meg utazásukat.


A grúz és a dél-oszét erők között csütörtökről péntekre virradóra törtek ki ismét heves harcok. Mindkét fél a másikat vádolja az ellenségeskedések kiújulása miatt.
A grúz erők azt követően indítottak támadást Chinvali, a dél-oszét főváros ellen, hogy Mamuka Kurasvili, a grúz békefenntartó műveletek vezetője közölte: a tbiliszi kormány amellett döntött, hogy helyreállítja az alkotmányos rendet Dél-Oszétiában.


Később arról érkeztek hírek, hogy orosz harckocsik, hadianyaggal megrakott katonai tehergépkocsik és "önkéntesek" indultak útnak pénteken az észak-oszét fővárosból, Vlagyikavkazból. Előzőleg Vlagyimir Putyin orosz kormányfő kijelentette: Grúziának a Dél-Oszétia elleni agresszió miatt orosz válaszlépésekkel kell számolnia.


A reggeli adatok szerint Chinvaliban több mint 15 polgári személy vesztette életét. Leégett a parlament épülete, megrongálódott a kormányzati épületegyüttes, kigyulladt több emeletes lakóház és más építmény a belvárosban.


A Szovjetunió felbomlásának idején az éledő grúz nacionalizmustól tartva Dél-Oszétia vezetői bejelentették, hogy külön akarnak válni Grúziától, és egyesülve Észak-Oszétiával, Oroszországhoz akarnak tartozni. Rövid, de heves harcok után Dél-Oszétia gyakorlatilag elszakadt Grúziától, noha nemzetközi jogi szempontból senki nem ismeri el önállóságát, még legfőbb támogatója, Moszkva sem.


Az 1992-ben megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében orosz-grúz-oszét békefenntartó erők őrzik a felek között meghúzott tűzszüneti vonalat.
Mihail Szaakasvili grúz elnök, aki szeretné, ha országa csatlakozhatna a NATO-hoz, legfőbb céljai között tartja számon a szakadár területek visszaterelését Tbiliszi fennhatósága alá, s ennek nyomán kiújult a felek között a korábbi években szunnyadó ellenségeskedés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását