2024. április 28. - Valéria

Evangélikusok: spórolni kell

A Magyarországi Evangélikus Egyháznak takarékoskodnia kell az ingatlanjaira szánt pénzzel a rendelkezésre álló keret szűkössége miatt - mondta Vincze Csaba, az egyház építési és ingatlanügyi bizottságának elnöke az MTI-nek annak kapcsán, hogy az országos
2008. augusztus 8. péntek 07:35 - Hírextra
Éves szinten általában 100-150 millió forinttal támogatja a beruházásokat az evangélikus egyház országos presbitériuma, amely mostani határozatával szigorította az egyházközségeknek utalt pénz felhasználásának módját - közölte Vincze Csaba.

A dokumentumban az szerepel, hogy az egyházközségek lehetőség szerint ne új épületeket építsenek, hanem a régieket újítsák fel, mert ez költséghatékonyabb megoldás. Ezzel kapcsolatban viszont a bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nem mindig helyes a legújabb technológiát alkalmazni a renoválás során, mert az egyrészt nem illik a régi építészeti környezetbe, másrészt szerkezeti problémákat okozhat, például vizesedhetnek a falak.

Elmondta, hogy az országos presbitérium nem támogatja a 120 négyzetméternél nagyobb lelkészlakások építését. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a helyi egyházközség ne építhetne saját erőből ennél nagyobb parókiát - magyarázta.

A presbitérium határozata kitér arra is, hogy racionálisan használják fel a különböző helyiségeket az egyházközségek, ne építsenek például feleslegesen fűtendő termeket.

Vincze Csaba utalt arra, hogy az üresen álló lelkészlakokat, egyházi iskolákat nyáron táboroztatásra is fel lehet használni, ami bevételt jelenthet az egyházközségek számára. Ennek reklámozására az egyház külön internetes honlapot hozott létre, amelyet folyamatosan bővít.

Az építési szakember rámutatott arra: a templomok és parókiák felújítására nemcsak az egyház országos presbitériumától lehet pénzt igényelni, hanem európai uniós pályázatokon is forrásokhoz juthatnak. Utóbbira példaként hozta fel a kemenesmagasi egyházközséget, amely így renováltatta egyházi építményét.

A sikeres pályázathoz mindkét anyagi forrás esetében szükséges valamekkora önrész. Ezt az egyházközség fedezheti a hívek adományaiból vagy a korábbi ingatlankárpótlás örökjáradékából - tette hozzá. A legtöbb egyházközség azonban nem rendelkezik bőséges anyagi lehetőségekkel, leginkább az aprófalvak közösségei szenvednek pénzhiányban.

Vannak olyan települések is - például az Ormánságban -, ahol alig élnek evangélikusok a német nyelvű lakosok egykori kitelepítése miatt, templomaikat pedig - fenntartó hiányában - a pusztulás fenyegeti.

Vincze Csaba ugyanakkor pozitívumként említette, hogy a kisvárosokban az újonnan betelepülők részéről igény jelentkezik új templomok építésére is. Ezeket az országos presbitérium támogatja attól függetlenül, hogy egyébként elsősorban a régi épületek felújítását szorgalmazza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását