2024. július 25. - Kristóf, Jakab

Értelmetlen vérből szűrni a rákot?

A Népszabadság szerint a szinte valamennyi szakmai szervezet alkalmatlannak tartja a vastag- és végbélrák szűrésére a vértesztes módszert, a kormány viszont ezt tervezi bevezetni.
2008. augusztus 8. péntek 07:06 - Hírextra
A napilap emlékeztet arra, hogy az egészségügyi bizottság szocialista elnöke bejelentette, akár jövőre elindulhat az országos rákszűrés a székletben található vér alapján, amely alkalmas a betegség kiszűrésére. A politikus ez és a WHO ajánlása alapján kizárólag a vérteszt bevezetését tartja elképzelhetőnek.

A Sebészeti Szakmai Kollégium, a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium, illetve mindkét terület szakmai társasága viszont állásfoglalásaikban állítja: a béltükrözés az egyetlen olyan vizsgálati módszer, amely nemcsak nagy biztonsággal találja meg a rákot megelőző állapotot, hanem egyetlen beavatkozással - olvasható a cikkben.

A Népszabadság szerint Kökény Mihály egyelőre értetlenül áll az szakmai kollégiumok érvei előtt, és elképzelhetetlennek tartja, hogy az embereket mozgósítani lehessen a béltükrözéses szűrésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását