2024. április 16. - Csongor

Lassan bezár az "őrültek tere"

Az olimpia városában, Pekingben, ahol mindent a legkisebb részletekig menően szabályoznak a sportolóknak és az újságíróknak egyaránt, van egy ritka hely a népi lelkesedés számára: egy parkolóról van szó a Madárfészek mellett, ahol az "olimpia őrültjei", a
2008. augusztus 7. csütörtök 15:44 - Hírextra
A legfőbb olimpiai szentélyt, a nemzeti stadiont kerítések védik, ide a bejutás egyszerű földi halandónak lehetetlen: valóságos új Tiltott Városnak tekintik. De az új létesítménytől délnyugatra bárki minden további nélkül sétálgathat, a lehető legközelebb kerülve az olimpiai álomhoz.
Mindenütt rögtönzött előadásokat tartanak, egyfajta "csodák udvara stílusban" állandóan témát adva a fotósoknak.

Egy férfi, aki Charlie Chaplinnek öltözött, rendszeresen utánzó számokat ad elő. Mellette ott látható a nemzeti stadion másolata. Egy másik a triciklijére szerelt egy házi hangfalat és himnuszokat énekel a kínai kisebbségek dicsőségére.

Egy rokkant, aki elvesztette mindkét karját és egyik lábát, egy hatalmas, 48 méter hosszú transzparenst hímzett a Kínában élő 56 kisebbség szimbólumaival. Letette az alkotást a járdára és közben, egy szőnyegen ülve, dolgozik tovább megmaradt lábával.

Itt találkoznak mindazok, akik több ezer kilométert tettek meg, hogy támogassák az olimpiát.
Vannak, akik jelszavakkal és magyarázatokkal feldíszített triciklikkel érkeztek, mások két keréken, mint például a 62 éves nyugdíjas Csao Csenkun (Zhao Zhenkun), aki feleségét és két unokáját otthon hagyva tavaly június 16-án indult el az ország észak-keleti részéből. Az olimpia előtt végigjárta egész Kínát, sőt, még Vietnamba is átkerekezett. Útját sok hivatalos pecséttel hitelesítette, amelyeket minden szakasznál beszerzett, és egy nagy fehér zászlóra gyűjtötte őket. Mindezt az olimpiai eszme nevében.

A szintén hatvanéves Li Jong-hong (Li Yonghong) is nagy utat tett meg négy év alatt két barátjával. "Naponta 24 jüant (yuan) költöttünk (alig több mint két eurót), sok nehézséget kellett leküzdenünk, de életünk legszebb fejezeteit írtunk meg" - mondta.

Egy ifjú, ihletett költő, kis acélbottal a kezében magyarázza a tömegnek egy kartonlapra felvázolt felfedezéseit, amelyekben kapcsolatba hozza a hagyományos kínai bölcsességet és az olimpiai játékokat. "Fel kellene ezt tenned a YouTube-ra" - ajánlja neki egyik nézője, miután megtudja, hogy a televízió még nem fedezte fel a poétát.

A legnagyobb közönsége azonban egy valódi "csepűrágónak" van, aki súlyzókkal szórakoztatja a nagyérdeműt, közben pedig jelszavakkal tanít nekik. Ő már július 30 óta minden nap megjelenik a téren, és ott lesz, amíg nyitva lesz. Ez valóban kérdéses, mert a tér napról napra kisebb lesz. Csütörtökön, egy nappal a nyitógála előtt, a parkoló nagyobbik részét már lezárták, így az "olimpia őrültjei" már alig adhatnak hangot örömüknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását