2024. április 29. - Péter

Elhunyt egy sportoló

Hetvenhét éves korában rákbetegségben elhunyt Ralph Klein kosárlabdaedző, izraeli sportlegenda.
2008. augusztus 7. csütörtök 19:41 - Hírextra
A német születésű Klein legnagyobb sikereit a Maccabi Tel Aviv edzőjeként érte el, irányítása alatt vált a csapat a hetvenes években Európa egyik legjobb együttesévé, és nyerte meg először 1977-ben a BEK-et.

Ehud Olmert izraeli kormányfő közleményben kifejezte "mély fájdalmát Ralph Klein eltávozása" miatt.
A holokauszttúlélő Klein - akinek apja az auschwitzi koncentrációs táborban pusztult el - 1951-ben telepedett le Izraelben. A Maccabi Tel Aviv játékosa lett, majd a nemzeti válogatott kapitánya 1965-ig, amikor is mint játékos visszavonult. Edzőként a Maccabival 14-szeres bajnok és 10-szeres kupagyőztes volt. Edzősködött az izraeli és a német nemzeti válogatott, illetve más izraeli klubcsapatoknak élén is. Irányítása alatt az izraeli nemzeti válogatott ezüstérmes lett az 1979-es Európa-bajnokságon: legyőzte Olaszországot, Spanyolországot és Jugoszláviát, de a döntőben kikapott a Szovjetuniótól.

A pekingi olimpia pénteki megnyitóján részt vevő Simon Peresz izraeli államfő szintén elismeréssel adózott Kleinnek. "Szerény volt a győzelemben és látnoki képességekkel rendelkezett a nehéz időkben. Példátlan sportsikerekkel ajándékozta meg Izraelt" - jelentette ki.
Kleint sok sikerének színhelye, a tel-avivi Jad Elijahu sportcsarnok előtt ravatalozták fel, hogy tisztelői leróhassák ott kegyeletüket. Temetése pénteken lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását