2024. április 23. - Béla

Schmitt Pál: 6 arany

Schmitt Pál továbbra is tartja év eleji jóslatát, miszerint a piros-fehér-zöld küldöttség hat aranyérmet nyerhet a pekingi olimpián. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ugyanakkor abban bízik, hogy egy sikeres ötkarikás szereplést ismét felhívja a figyelme
2008. augusztus 6. szerda 10:17 - Hírextra
Schmitt Pál három hatossal számol, azaz a 170 fős magyar csapat minden éremből hatot szerezhet Pekingben. Ez szerinte annak ellenére reális elvárás, hogy Kolonics György halálával egy éremesélyes kenupárossal lett szegényebb az együttes, amely az elmúlt játékokhoz viszonyítva sokkal kisebb létszámú, az amerikai és ausztrál úszók világcsúccsal sokkolták a világot, a kínaiak pedig kiszámíthatatlan, hogy melyik sportágban jönnek elő egy új világklasszissal.

"Tartom a hat arany-, hat ezüst-, hat bronzérmes elvárást, de tény hogy most már ehhez több szerencse kel. Van hat-hét olyan sportág, amelyek közül bármelyik előrukkolhat meglepetéssel. Persze, azt mos még nem tudni, melyek lesznek ezek, most úgymond egy kicsit rájuk tolom a felelősséget" - mondta a MOB-elnök az MTI-nek.

Schmitt Pál abban is bízik, hogy a sikeres szereplés ismét ráirányítja a figyelmet a sport alulfinanszírozottságára."Annyit hangoztattuk már, hogy a magyar sport alulfinanszírozott, s az olimpia ismét felhívhatja erre a figyelmet.

És most nem az élsportról van szó. Magyarországon a költségvetés 0,2 százaléka jut a sportra, ami elenyésző összeg, tíz gyerekből hat nem sportol. Ezen változtatni kell. A világ 16 napig a sportolókra figyel, ennek önkormányzati, sőt családi szinten is lehet hatása."A MOB elnök a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként úgy vélekedett, minden idők legnagyobb olimpiájára kerül sor Pekingben.

"A kínai fővárosban 205 ország versenyzői indulnak. A műsor ugyanaz, mint négy éve, 11 128 sportoló indulhat, ezen a téren féket tettünk a növekedésre. Négy év múlva London lesz házigazda, a 2016-os játékokért pedig három nagyszerű város verseng, így biztos kezekben van a jövő, nincs ok a változtatásra. A politika változtatott korábbi hozzáállásán, már nincs bojkott fenyegetést, a világ vezetői politikusai közül többen ott lesznek a megnyitón. Remélhetőleg a jövőbe senki sem próbálja a saját céljaira felhasználni a világ legnagyobb kulturális seregszemléjét."

Schmitt elárulta, mint NOB-tag azt kérte, hogy vívásban, öttusában és kajak-kenuban adhasson át érmeket."Ez persze nem azt jelenti, hogy lemondtam volna más sportágakról. A NOB-tagokkal ilyenkor egymás között cserélni szoktuk a díjátadási lehetőségeket, s ha ott vagyok egy magyar sikernél, akkor igyekszem ezt megtenni."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását