2024. április 19. - Emma

'Hirosíma, atom bomba...'

Az Európai Unió és szerződései tették lehetővé, hogy a második világháború óta Európában nincs kiterjedt háború - mondta a Magyar Békeszövetség elnöke szerdán azon a megemlékezésen, amelyet a hirosimai atomtámadás 63. évfordulója alkalmából szervezett dun
2008. augusztus 6. szerda 14:51 - Hírextra
A gazdasági előnyökön kívül az unió egy értékrendet is képvisel, és ezt minden tagállamnak magáévá kell tennie - mondta Köteles György.Szólt arról is, hogy a világháború áldozataira emlékezve erősíteni kell "magunkban az elszántságot az egyre ébredező neonácizmus ellen".

"Mondjuk el élményeinket, tapasztalatainkat, beszéljünk róla a fiatalabb generációknak, hogy elriasszuk őket ezektől az ordas eszméktől és ők is kialakíthassák elszánt ellenállásukat azokkal szemben, akik ezt manapság kezdik megjeleníteni, s azokkal szemben is, akik erre buzdítanak, uszítanak" - fogalmazott.

Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő arról beszélt, az unió létrejöttének egyik alapvető indoka az volt, hogy tompítsák a konfliktusokat, "a gazdasági, a társadalmi és a kulturális kapcsolatok olyan szinten legyenek tarthatók, hogy ne veszélyeztethessék a békét".

Minden magyarországi politikust arra szólított fel, hogy "ne a másikra (...), hanem kizárólag az ország előtt álló feladatokra összpontosítson". Mint mondta, ez azért fontos, hogy a következő generációk esetében ne alakulhassanak ki akkora gazdasági különbségek, amelyek viszályhoz vezetnek.A megemlékezés végén a hajóról több gyerek emlékkoszorút dobott a Dunába.

A második világháború befejezéshez közeledve 1945. augusztus 6-án dobtak le atombombát Hirosimára az amerikaiak. A robbanás körzetében 1,2 kilométeres sugarú körben minden a földdel vált egyenlővé. Az áldozatok számát illetően csak becslések léteznek: a hirosimai emlékművön 61.443 név szerepel, a sugárfertőzés azonban a mai napig szedi áldozatait.

A második amerikai atombomba Nagaszakira hullott, 1945. augusztus 9-én. Japán augusztus 15-én kapitulált, ezzel véget ért a II. világháború.Augusztus 6-a a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását