2024. április 25. - Márk

Az orvosok is

Tízszeres esélyt jelent a halára, ha egy gyereket 50 km per óra sebességgel üt el az autó, mintha a jármű csak 30 km-es sebességgel halad. Az Angol Orvosok Szövetségének kongresszusán a résztvevők egyhangúlag támogatták a gépjárműforgalom sebességének tov
2008. augusztus 5. kedd 08:14 - Hírextra
Stephen Watkins stockporti közegészségügyi igazgató referátumában vázolta a sebességkorlátozás jelentőségét az angol városi forgalomban. Egy gyermeket 50 km-es óránkénti sebességgel ütnek el, úgy a baleset halálos kimenetelének esélye 50 százalék. Ez a kockázat 5 százalékra csökken 30-as sebességnél.

A szigetországban néhány éve a gépjárműforgalmat az iskolák körül úgy szabályozták, hogy ott az autók sebességét 30 km per órás értékben szabták meg. Ez határozottan csökkentette a végzetes balesetek gyakoriságát, de Watkins hangsúlyozta, hogy a gyerekek nemcsak az iskolák környékén futnak át az utakon.

Kitért arra, hogy az Egyesült Királyság útjain évente mintegy háromezer gyalogost ütnek el az autók. Ha a gyerekek életét jobban szeretnék védeni, a lakott terület mind nagyobb részén helyes volna a közlekedési sebességet 30 km-re mérsékelni.

"Ha valaki egy három kilométeres útra indul óránként 50 kilométeres sebességgel, csupán három perccel ér korábban a célba, mint akkor, ha nem mehet gyorsabban 30-nál. Nem szabad, hogy gyerekek haljanak meg azért, mert mi néhány perccel előbb akarunk eljutni valahová a városon belül" - mondta az előadó.

A közlekedési kutatásokkal foglalkozó brit intézet adatai szerint az Európai Unióban a 30 km/órás sebességkorlátozás a gyerekek halálos közúti baleseteit kétharmadával, a kerékpárosok végzetes baleseteit 29 százalékkal csökkentette.

A közlekedésrendészet szóvivője hozzászólásában hangsúlyozta: a helyi hatóságokat országszerte támogatják, ha azok szigorúbb sebességkorlátozást szándékoznak bevezetni. "Az önkormányzat ismeri a helyi úthálózatot és a közlekedési viszonyokat a legjobban. Nem lenne szerencsés, ha központilag próbálnánk a sebességhatárokat megszabni".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását