2024. május 5. - Györgyi

Trombitazaj

Öt napig ismét trombitaszótól lesz hangos Közép-Szerbia nyugati része - szerdán megkezdődik a 48. dragacevói trombitafesztivál.A rendezvénynek, amely a környező hegyvidékről kapta a nevét, egy szűk völgyben megbúvó, alig háromezerlelkes kis falu, Guca ad
2008. augusztus 4. hétfő 15:27 - Hírextra
Több mint a felük külföldi lesz - főleg német, holland, norvég, francia -, akit megfogott a sok szerb filmben, köztük a neves rendező, Emir Kusturica alkotásaiban is sűrűn felcsendülő tradicionális szerb fúvószene.

 Ahhoz, hogy igazán szóljon (mint például Kusturica Macskajajában), legalább öt ember kell - három trombitás (egy szólista és két "kontrás"), egy tubás és egy dobos, aki vékony fapálcával veri a hangszerét, hogy élesebben szóljon. A Magyarországon is méltán népszerű, és sokat koncertező Boban Markovic zenekarában ennél jóval többen vannak, de egy "hagyományos" szerbiai esküvőre is legalább hétfős csapatokat hívnak.

Csütörtöktől vasárnapig ilyen zenekarok teszik hangossá Gucát, s közben népi együttesek fellépései, szcenírozott utcai előadások (köztük egy hagyományos dragacevói esküvő), táncoló és éneklő népi együttesek fellépései követik egymást.

Esténként a település határában lévő szabadtéri színpadon igazi ínyenceknek való programok lesznek: korábbi versenyek győztesei adnak éjszakába nyúló koncertet, fellép a világhírű Goran Bregovic, és lesz egy nemzetközi est is, amelyen francia, izraeli, lengyel, macedón, német, osztrák és szlovén fúvószenekarok fognak muzsikálni.

Az igazi ünnep azonban vasárnap lesz, amikor - a szerb televízió által egyenesben közvetítve - tizenhat zenekar méri össze a tudását, s verseng számtalan díjért. Ennek a végső, nagy megmérettetésnek a résztvevőit - előzetes válogatók eredményeként - közel négy tucat rezesbanda közül választották ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását