2024. április 28. - Valéria

Műemlékvédelmi háború

A moszkvai műemlékvédők számára már hosszú ideje csatatér az orosz főváros, most éppen egy, a Vörös téren, a Kreml közelében álló kolostor körül tört ki botrány.
2008. augusztus 4. hétfő 08:39 - Hírextra
Az eddig soha nem tapasztalt felháborodást és izgalmat kiváltó ügy érintettje az a több száz éves kolostorépület, amelyet egy engedély nélkül, a föld alatt épülő bevásárlóközpont veszélyeztet. A botrány kapcsán újból fellángolt a vita a felbecsülhetetlen értékű kulturális örökségről, a gátlástalan üzletemberek nyereségvágyáról, valamint a korrupt építési hatóságokról.

"Moszkvának meghasadt a szíve" - szólt az állam közeli Rosszija televízió kommentárja. Az UNESCO által a világörökséghez tartozónak nyilvánított, a 17. és a 18. századból való építészeti műemlékeket fenyeget veszély a Vörös téren, a Nyikolszkaja utcánál álló Szajkonoszpaszkij kolostornál látható repedéseket például már nem lehet nem észrevenni.

Szakértők még vizsgálják az épületet ért károk kiterjedését. Napokkal ezelőtt még tonnányi földet kotortak ki és vittek el az éj leple alatt. Televíziós felvételeken jól látható egy hatalmas, mintegy 7 ezer négyzetméteres gödör, és az ott dolgozó munkások tömege. Az engedély nélküli beruházást végző cég vezetőjeként Borisz Petroszjan napok óta mint az első számú moszkvai műemlékgyilkos áll a figyelem középpontjában.

Az Izvesztyija című lap ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a 860 éves városban számos Petroszjan tevékenykedik. Ritkaságszámba menően egyetértenek a moszkvai médiumok abban, hogy a fővárosban évek óta nyíltan folyik a kulturális örökség pusztítása.

A jelenséget eddig a lakosság robbanásszerű növekedése által kiváltott ingatlanpiaci nyomással magyarázták, a műemlékvédők ugyanakkor azt állítják: kenőpénz ellenében a hatóságok szinte bármilyen építkezést jóváhagynak.

A Petroszjan által irányított Sztargrad cég mostani botránya kapcsán azonban már a Kreml-közeli polgármester, Jurij Luzskov is megszólalt: elítélte az engedély nélküli beruházást. A város első embere - akinek felesége szintén ingatlanfejlesztésekből szerezte hatalmas vagyonát - mérnöki szakvéleményt rendelt, hogy miként lehetne megmenteni az alapok megrongálása miatt veszélybe került épületegyüttest, s egyúttal ügyészi vizsgálatot kért az ügyben.

A kormánykritikusnak számító Novaja Gazeta című lap ugyanakkor kételkedik abban, hogy a korrupt apparátus bármilyen tanulágot levonna a botrányból. A beruházó Sztargard egyik munkatársának állítása szerint az építőipari cégnek megvolt az engedélye a bevásárlóközpont építésére, a hatóságok ellenben azt mondják: a vállalat csak egy elöregedett metróalagút felújítására kapott engedélyt.

A kétes hírű üzletemberként számon tartott Petroszjan szoros kapcsolatokat ápol a Kremllel, így szakértők arra számítanak, hogy az előrehaladott munkálatok miatt utólag legalizálják az építkezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását