2024. május 3. - Tímea, Irma

Mérföldkő Kína "életében"

A pekingi olimpia mérföldkő lesz, amely megerősíti Kína átalakulását a világ előtt - jelentette ki hétfőn Pekingben Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, a testület közgyűlése előtt.
2008. augusztus 4. hétfő 14:50 - Hírextra
A pekingi Nemzeti Színházban tartott tanácskozáson, amely több kínai közjogi méltóság, köztük Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök is részt vett, megnyitó beszédében gondosan kerülte az utalást minden olyan vitatott kérdésre, mint a légszennyezettség, az emberi jogok, vagy a média szabadsága. Csupán "bizonyos kihívásokat" említett, amelyekkel Kínának szembe kell néznie.

"Kína, mint olimpiai vendéglátónk, ablakot nyitott a világ legnépesebb nemzetére" - jelentette ki Rogge, emlékeztetve arra, hogy várhatóan egymilliárd ember nézi majd pénteken a játékok megnyitó ünnepségét.

"Bízom abban, hogy a játékok nagy örökséget hagynak Kínára. Kína átmeneti korszakot élő ország, amelynek nagy jövője, félelmetes ereje van" - mondta a NOB elnöke, aki megemlékezett a május 12-i, 70 ezer halálos áldozatot követelő szecsuáni (Sichuan) földrengésre és ennek kapcsán méltatta "a kínai nép bátor válaszát".

"Mi az olimpiai családban valamennyien reméljük, hogy a pekingi játékok segítenek a sebeket begyógyítani Kínában és elmélyítik a világ ismereteit e figyelemre méltó országról" - mondta Rogge. Felhívta a figyelmet arra, hogy a játékokon rekord számú, 205 csapat vesz részt, és a 10 500 sportoló 45 százaléka nő. Ugyancsak emlékeztetett a NOB elnöke a dopping elleni harc érdekében tett "példa nélküli erőfeszítésekre", arra, hogy még soha ennyi ellenőrző tesztet nem végeztek, mint amennyire Pekingben készülnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását