2024. április 27. - Zita

Ismét rendkívül párás az idő Pekingben

Hétfő reggel ismét rendkívül párás időre ébredtek a pekingiek, a 33 Celsius fokos hőmérséklet és a több mint 80 százalékos páratartalom olyan hatást kelt, mintha az egész város egy hatalmas gőzfürdőben lenne.
2008. augusztus 4. hétfő 11:01 - Hírextra

Az olimpiával kapcsolatos egyik legfőbb problémaként a hírek rendre a szmogos, szennyezett levegőt említik, a kínai fővárosba érkező vendégek egy része azonban másként látják és érzik ezt.
"Az olimpiára érkező magyar szurkolókat kiszolgáló magyar önkéntesek szerint is nagy a pára, de nem érezzük azt, hogy az idő fullasztó, vagy füstös lenne" - mondta el az MTI-nek Kamuti Balázs, a Pegazus Sport Tours sportigazgatója.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos partnerével Pekingbe utazó szurkolóknak a város északi határán túl, a központi olimpiai helyszínektől mintegy 25 kilométer távolságra lévő Longmai Hot Spring Resortban illetve Hotelben lesz a szállásuk, ahol a levegőt kevésbé befolyásolja kínai főváros közlekedéséből eredő légszennyezés.

A kínai nagy fal Pekingtől közel 80 kilométerre északnyugatra található patalingi (Badaling) szakaszához hétfőn ellátogató magyar turisták is elmondták, hogy jelenleg annyira párás az idő, hogy csak 4-5 torony távolságig lehet látni.

Peking jelentése Északi Főváros, azonban ez az "észak" egy kicsit még Nápolyhoz viszonyítva is délebbre található. A térség szubtrópusi monszun éghajlatát szárazföldi hatások is befolyásolják, amely rendkívül párás, forró nyarat és hideg, száraz telet eredményez.

A pekingi olimpia szervezőbizottsága (BOCOG) az ilyenkor megszokott rendkívül meleg, csapadékos idő miatt eredetileg szeptemberben szerette volna megrendezni az olimpiát, azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezt a kérést elutasította. A BOCOG ezután döntött a megnyitó csupa nyolcast tartalmazó dátuma mellett, ugyanis Kínában a 8-as számot a jólét, a gazdagság és a gyarapodás számának tartják.

A pekingi olimpia pontosan 2008. augusztus (nyolcadik hónap) 8-án, helyi idő szerint este nyolc óra nyolc perckor kezdődik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását