2024. április 29. - Péter

Foci EB: kanyaróveszély!

Jelentősen növekszik a kanyarós esetek száma Svájcban és Ausztriában, abban a két országban, amely vendégül látja a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságot - adta hírül az Európai Betegségellenőrző- és Megelőző Központ (ECDC) hírportálja csütörtökön.
2008. április 18. péntek 17:13 - Hírextra

Alig két hónappal a torna kezdete előtt egy szakcsoport folytat éppen kockázatértékelést Ausztriában. A hivatalos szervek felhívják figyelmet arra, mindenki ellenőrizze, kapott-e védőoltást a nagy fertőzőképességű betegség ellen.

A stockholmi székhelyű illetékes európai szervezet, az ECDC adatai szerint 2008 első negyedévében már 1300 kanyarós megbetegedést jeleztek az európai országokból, az előző év hasonló időszakának kevesebb mint 800 bejelentésével szemben.

A százezer lakosra jutó kanyarófertőzések száma Svájcban, Nagy-Britanniában, Romániában és Írországban volt a legnagyobb 2007-ben.

Az európai hivatal illetékesei figyelmeztetnek: több százezer ember érkezik Ausztriába és Svájcba a bajnokságra, akik közül sokan nem kaptak kanyaró elleni védőoltást, miközben ezekben az országokban jelentős mértékben terjed a kanyaró.

"A kanyaró vírusa az egyik legfertőzőképesebb az ismertek közül, mely súlyos betegséget, sőt halált okozhat" - mondta Jakab Zsuzsanna, az ECDC igazgatója. "Ha vakcinálatlan ember találkozik a vírussal, nagy az esélye a fertőzésre" - tette hozzá.

Európa országaiban milliók nincsenek beoltva kanyaró ellen, ezért a veszély reális. A kanyaró elleni rutin védőoltást a nyolcvanas években vezették be több európai országban, ám sok gyerek és fiatal felnőtt van, aki nem kapta meg, vagy szülei visszautasították azt. Így a remélt cél - a kanyaró "kiűzése" Európából 2010-re - mára valószínűtlenné vált.

Svájcban különösen erős az oltásellenesség. Az alpesi országban százezer lakosra már 14 kanyarós eset jut, mely jóval az európai átlag fölött van, a 2010-re megcélzott 1/100.000 esetszámtól pedig egyre távolabb.

"Kanyaróval kapcsolatos halálesetet még nem regisztráltak a kontinensen, bár Izraelben ebben a betegségben hunyt el egy kisgyermek az elmúlt hónapban" - mondta az ECDC szóvivője, Ben Duncan.

Az illetékes svájci hatóság már február végén ajánlotta, hogy tegyenek kanyaró elleni óvintézkedéseket a focirajongók és a játékosok mielőtt júniusban a 2008-as Európa-bajnokságra Svájcba utaznak.

"Javasoljuk, hogy mindazok, akik nem immunizáltak, beleértve a svájciakat is, kérjenek védőoltást" - mondta akkor Jean-Louis Zuercher a Szövetségi Népegészségügyi Hivatal szóvivője.
A kanyaró magas lázzal, köhögéssel, piros bőrkiütéssel járó fertőző betegség, amely igen könnyen terjed cseppfertőzéssel azok között, akik nem kaptak védőoltást ellene. A világ egyik leggazdagabb, legfejlettebb országaként számon tartott Svájcban az immunizáltság aránya csak 86 százalék.

A nemzeti immunizálásra 95 százalék az Egészségügyi Világszervezet ajánlása. Olaszország, Franciaország és Portugália - melyek csapatai és rajongói jelen lesznek az Eb-n - ez alatt az arány alatt van.

Április 21. és 28. között zajlik az Európai Immunizálási Hét, ennek alkalmából foglalkozott kiemelten az Eurosurveillance című tudományos folyóirat is az európai kanyaróhelyzettel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását