2024. április 23. - Béla

A nagyvállalatoknak jó

Szakemberek szerint a nagyvállalatoknak kedvez, ha a szolidaritási adóhoz hozzányúl a kormány. Veres János pénzügyminiszter a készülő, jövő évi költségvetés kapcsán hétfőn azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy az adóegyszerűsítés például a szolidaritás
2008. augusztus 4. hétfő 15:17 - Hírextra
Ha a jövő évi költségvetésben a kormány csak a vállalkozásokra kivetett szolidaritási adóhoz nyúl hozzá, az leginkább a nagyvállalatoknak kedvez - fogalmazott alig egy hete Zara László adótanácsadó az InfoRádió Adóinfo című műsorában.

A szakember szerint a kis- és közepes vállalkozásoknál a 4 százalékos szolidaritási adó nem nagy összeg. Zara László kiemelte: ahol ez jelentős összeg, azok a multinacionális vállalatok, amelyek átlagban 10-11 százalék társasági adót fizetnek a különféle kedvezményekkel, a nemrég kivetett plusz 4 százalékot nem tudják megkerülni, így átlagban 14-15 százalékot fizettek, tehát a társasági adónak megfelelő szintet, vagyis ha ez megszűnik, ennek ők lesznek elsősorban a haszonélvezői.

Nyilvánvalóan nagyobb egy nagyvállalat lobbiereje is, ezért nem meglepő, hogy éppen ezen a területen tervez egyszerűsítést a kormány - fejtette ki.

A szakember szerint a szolidaritási adó megszüntetése nagyjából 200 milliárd forint kiesést jelente a költségvetésnek. Ha emellett még a különböző, főleg multiknak adott kedvezmények nem szűnnek meg, akkor mindenképpen a nagyvállalatoknak lesz pozitívabb az egyenlege a változtatások után.

A Figyelo című hetilap legfrissebb számában terjedelmes cikket közöl a Magyarországon letelepedett nagyvállalatok támogatásáról. A cikk szerint átláthatatlan és követhetetlen, miért és mekkora támogatásokat kaptak ezek a cégek, a szerzők hozzáteszik, így nem csoda, ha terjed az a városi legenda, miszerint 2011-ig kifutnak a támogatási szerződések, és vagy továbblépnek az adott nagyvállalatok egy másik országba, vagy erős alkupozícióba kerülnek a további kedvezményeket illetően. Ráadásul a cikk szerint az is probléma, hogy a multik a magyar gazdaság egyéb szereplőitől elszigetelten működnek, és a kis- és középvállalkozói szektorral is alig van kapcsolatuk.

A pénzügyminiszter által említett járulékcsökkentés viszont egyértelműen kedvez minden vállalkozásnak, a kérdés csak az, hogy milyen mértékű lehet - az eddigi sajtóhírek 5 százalékról szóltak.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását