2024. március 29. - Auguszta

Az óriásbombát korábban átalakították

A Ferencvárosban hétfőn talált bombatestet korábban békés célra átalakították, de ez csak akkor derült ki, amikor a tűzszerészek kiemelték a földből - mondta el Hajdu Gábor tűzszerész parancsnok az MTI-nek pénteken, miután a Hír TV közölte: egy "gőzkezelő
2008. augusztus 2. szombat 02:40 - Hírextra
A parancsnok elmondta: a tűzszerészek lemérték a bombát, és megállapították, az egy SB 1000 típusú német robbanószerkezet.

A bomba kibontása előtt mást nem lehetett tenni. Miután a tűzszerészek kiemelték a robbanótestet, látták: a bombát korábban átalakították és más célra használták - tette hozzá Hajdu Gábor.

Közölte: szabálytalanul jártak volna el, ha a kiemelést a terület kiürítése nélkül kezdik meg.
"Épeszű ember nem vállalta volna fel ezt. A kiindulási alap teljesen helyes volt, magát a végrehajtást szerintem normálisan csináltuk" - mondta a parancsnok. Hozzátette: fogalma sincs, mi lehetett a funkciója a levágott aljú bombatestnek.

A Hír TV pénteken azt közölte, hogy egy "gőzkezelő üstöt" néztek bombának a tűzszerészek. Hajdu Gábor a televíziónak azt mondta: két csap volt a bombatesten.

A tűzszerészek kedd este fél nyolckor közölték, hogy az általuk kiemelt szerkezet nem volt veszélyes, mert nem volt benne gyújtószerkezet. Hajdu Gábor akkor elmondta: a második világháború ideje alatt és után gyakori volt, hogy a lehullott bombákat a helyszínen hatástalanították, aztán egyszerűen betemették.

A Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI-nek nyilatkozva pénteken felháborítónak nevezte, hogy a tűzszerészek szakszerű és törvényes munkáját "megpróbálják ellehetetleníteni".
Bombatestre találtak, és ebben az esetben a tűzszerészeknek nincs mérlegelési lehetőségük, kezdeményezniük kell a kiürítést - tette hozzá Bocskai István.

A test betonba volt ágyazva, csak a kivésése után vált világossá, hogy a bombát már korábban hatástalanították, és más nem robbanó funkcióra átalakították. Erre lehetett a legkevésbé számítani, hiszen egy bombatestről nem lehet feltételezni, hogy veszélytelen - közölte.

A minisztérium azt várja el a tűzszerészektől, hogy máskor is ugyanolyan körültekintéssel járjanak el, mint ahogy ebben az esetben tették, hiszen munkájukat emberi életek és vagyontárgyak megmentése érdekében végzik - mondta Bocskai István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását