2024. április 30. - Katalin, Kitti

A gyors fejlődés előny

Gyümölcslegyekkel végzett állatkísérletek azt mutatják, hogy a spermiumokat szállító ondó gyorsan kialakuló fehérjéket tartalmaz, ami apasághoz segíti a hímeket - állapították meg amerikai kutatók.
2008. augusztus 2. szombat 19:07 - Hírextra

A hím muslicák versengenek a nőstények legjobb spermiumtároló helyeiért. Utóbbiak több hímmel párosodnak életük során, és testük különböző részein raktározzák el a begyűjtött spermiumot későbbi felhasználásra.

A hím muslicák számára evolúciós szempontból előnyös, ha ondójuk olyan fehérjéket tartalmaz, melyek saját spermiumukat segítik, a másik hímét viszont akadályozzák.

A Washington Egyetem kutatói a Public Library of Science című nyílt internetes tudományos folyóiratban tették közzé eredményüket, mely szerint a hím gyümölcslegyek ondójában több tucat, folytonosan változó fehérje található az evolúciós előny, az apaság megszerzése érdekében.
Geoffrey Findlay vezetésével a kutatók nyolcvan, korábban ismeretlen fehérjét fedeztek fel a gyümölcslegyek ondójában, melyek valamiképpen részt vesznek a szaporodási folyamatban, és további hetven, korábban feltételezett fehérje szerepét is igazolták. Egyes fehérjékből ráadásul "biztonsági" másolatot is tároltak a muslicák.

A gyümölcslegyek szaporodási folyamatainak megértése közelebb vihet annak megértéséhez, milyen változások és miért zajlanak az embernél.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását