2024. április 28. - Valéria

Nemzetközi Klarinét-Szaxofon Kurzus

A Windland-Fúvósvilág Közhasznú Alapítvány idén Pécsváradon tartja 15. nemzetközi táborát és fesztiválját vasárnaptól vasárnapig, augusztus 10-ig - közölte az MTI-vel Balog József a kurzus művészeti vezetője.
2008. augusztus 1. péntek 19:18 - Hírextra
"Budapest, Füzérradvány, Eger, Szorospatak, Magyarkút, Salgótarján, Ráckeve, és az idén Pécsvárad. Táborok, fesztiválok, zenék, élmények, és természetesen klarinét, szaxofon, minden mennyiségben - idézi föl a másfél évtizedet Balog József.

2008-ban nemcsak folytatódik, de gazdagodik is a nyári hangszeres akadémia és fesztivál története - véli a klarinétművész. Az egy hét alatt klarinéton, szaxofonon és tárogatón folyik a képzés, délelőtt egyéni és kamara órákkal, délután workshopokkal és zenekari gyakorlattal és lesz külön klezmer zenekari kurzus is.

A külföldi vendégtanárok mellett Szabó János (Debrecen), Szabó András (Győr), Kohán István, Benke Imre, Somorjai G. Lehel és természetesen az alapító-művészeti vezető, Balogh József ad órákat.

A Windland-Fúvósvilág Alapítványt 2001 áprilisában Morvay Bálint pécsi klarinéttanár alapította a magyar fúvós zenei hagyományok, a nemzetközi zenei kommunikáció, oktatás, ismeretterjesztés, kutatás, az előadó-művészet és alkotó-művészet támogatására.

Az alapítvány 2001-ben hozta létre a Javne Alapfokú Művészetoktatási Intézményt (Javne Zeneiskola), ahol a zeneoktatás kilenc hangszeres szakon folyik művész-tanárok irányításával, kiegészítve kamarazenei és zenekari gyakorlattal. Létrehozta és működteti a Klezmer Zenei Stúdiót az amatőr és felnőtt zenei képzés fejlesztése érdekében.

Másik nagy projektjük, a Beethoven program 2002 szeptemberében indult el, hallássérült fiatalokat oktat speciális módon zenére, és tanít meg klarinéton játszani.

Ludwig van Beethoven legnagyobb műveit, például a IX. szimfóniáját akkor komponálta, amikor már majdnem egészen elvesztette hallását. A zeneszerző ötlete volt, hogy zongorájára egy falécet szegeltetett, ami a zongora rezgéseit továbbította számára. Ez történik akkor is, amikor a hallássérültek klarinétoznak.

Ide kapcsolódik a kastély-programjuk: Muslay zenekastély létrehozása. A Budapesthez közeli Rád községben álló, a XVIII. század második felében épült romos barokk kastélyból nemzetközi művészeti és oktatási központot szeretnének létrehozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását