2024. április 19. - Emma

Kína feloldotta több internetes honlap tilalmát

Kína feloldotta pénteken több internetes honlap elérhetőségének tilalmát, de továbbra sem lehet elérni a világhálón sok címet az ötkarikás játékok médiaközpontjában. Újságírók azt tapasztalták, hogy hozzáférhetővé vált az Amnesty International emberjogi s
2008. augusztus 1. péntek 08:07 - Hírextra

Giselle Davies, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője jó jelenek minősítette, hogy feloldották a kínai kormány által érzékenynek tekintett egyes honlapok tilalmát.


Hu Csin-tao kínai államfő pénteken maga is találkozott a Pekingben dolgozó külföldi újságírókkal és azt kérte tőlük, hogy "ne politizálják" a játékokat, mert az szerinte ellentétes az olimpiai szellemmel. Reményét fejezte ki, hogy az olimpiai játékokról szóló tudósítások "objektívek lesznek".


A kínai elnök szerint a világ különböző országaiban és térségeiben élő népek elkerülhetetlenül másként vélekednek egyes dolgokról, és erre nem "a játékok politizálása a megfelelő válasz".
Hu Csin-tao megerősítette, hogy a kínai hatóságok biztosítják a külföldi újságírók számára a munkájukhoz szükséges struktúrákat és eszközöket, ugyanakkor elvárják tőlük, hogy alkalmazkodjanak a kínai törvényekhez és szabályokhoz.


Heves tiltakozás fogadták a Kínában dolgozó külföldi tudósítók, hogy a pekingi olimpia szervezőbizottsága (BOCOG) a korábbi ígéretek ellenére mégsem biztosított szabad internethasználatot az újságírók számára.


"Ez a kontroll ellentmond a BOCOG és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi ígéretének, miszerint a korábbi játékokhoz hasonlóan itt is szabadon dolgozhatunk. Több ezer sajtós érzékeli most azt a cenzúrát, amelyet a helybéli kollégáknak mindennap el kell viselniük" - hangsúlyozta a tudósítók szervezetének (FCCC) állásfoglalása.


Az FCCC egyszersmind felszólította a szervezőket, hogy függesszék fel a korlátozásokat.
Az ötkarikás médiaközpontba telepített számítógépekről nem lehetett elérni többek között a nemzetközi emberjogi szervezetek, a száműzetésben élő tibetiek vagy a Falunkung (Falon Gong) meditációs mozgalom honlapjait, továbbá egyéb Kínát bíráló portálokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását