2024. április 19. - Emma

Csak nálunk kell fizetni a váltásért

A teáor kódok átsorolása miatt jócskán megnőtt a forgalom a cégbíróságokon. Pedig még nincs vége a folyamatnak, a kormányzat döntése értelmében decemberig kell átsoroltatni az érintetteknek a kódokat. Ezért szinte csak nálunk kell a vállalkozásoknak fizet
2008. augusztus 1. péntek 16:15 - Hírextra
Többen lélegeztek fel, amikor a kormányzat bejelentette: meghosszabbítja a teáor kódok átsorolási határidejét, és július helyett év végéig kell bejelenteni a megváltozott szakmai kódokat.

Az egyéni vállalkozóknak így bőven lesz idejük arra, hogy az okmányirodáknál időpontot kérjenek, és a hivatali dolgozók sem kényszerültek arra, hogy túlórázzanak az utolsó napok várható nagy tolongása miatt.

A cégbíróság több mint 1 millió adózó esetében automatikusan átkódolta a teáor-számokat, azoknál, akiknél ez lehetséges volt, igaz az érintettek erről sem kaptak értesítést, hanem mindenkinek magának kellett ellenőrizni, vajon rá melyik megoldás vonatkozik, és a teáor-kalkulátort sem volt könnyű megtalálni az APEH honlapján.

Azoknak viszont biztosan időbe fog kerülni a változtatás, akiknek a tevékenységi körét nem lehetett automatikusan átsorolni. Az egyéni vállalkozóknak új engedélyt kellett kérniük, a cégeknek pedig módosítani kellett a társasági szerződést, és bár a kód átsorolása nem volt illetékköteles, mégis pénzbe került a változtatás, leginkább a társaságoknak, hiszen a szerződésmódosításhoz ügyvéd kellett, akinek pedig nem fizeti az állam az óradíját.

Az már csak hab a tortán, hogy ezután a változásról még bejelentést is kellett tenni az adóhatóságnak. A hvg című hetilap szakértők segítségét kérve körbenézett néhány uniós országban, ott hogyan működik a rendszer.

Külföldön ez is egyszerűbb és olcsóbb

Romániában például, 2009. márciusáig kell a változást elvégezni, aki eddig az időpontig megteszi, annak nem kell semmilyen díjat fizetnie, a változás bejelentésre pedig ráérnek a következő aktuális társasági szerződés módosításig.

Belgiumban eleve nem volt nagy eltérés a régi és az új kódok között, ezért a cégeknek semmiféle adminisztratív kötelezettségük nem volt. Franciaországban a központi statisztikai hivatal automatikusan átírta a kódokat, nekik sem volt tennivalójuk ezzel.

Csehországban szintén a statisztikai hivatal bonyolította le a változtatást, úgy, hogy közben minden lépésről a weben tájékoztatta az érintetteket, és ezenfelül forródrótot is létrehozott, ha kérdésük lenne. Luxemburgban párhuzamosan még 5 évig érvényben lesznek a régi kódok, és emellett a statisztikai hivataluk intézi az átállást.

Spanyolországban sem más a helyzet, minden feladat nélkül a statisztikai hivatal végzi az átsorolást. A magyar gyakorlat ellenére a felsorolt országokban biztosan, de talán másutt is, intézkedés és költségek nélkül megúszták a vállalkozások a kódok átsorolását.
Forrás: Infó Rádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását